12.8 C
Prijedor
Petak, 23 Februara, 2024

KONCERT SVJETSKOG OMLADINSKOG HORA 19. JULA

Najnovije vijesti

U Pozorištu Prijedor će 19. jula biti održan koncert Svjetskog omladinskog hora, na kojem će publika moći da čuje izuzetne horske izvedbe izabranih remek-djela evropske, afričke i svjetske muzike.
Grad Prijedor, kao izvršni organizator i pokrovitelj, poklanja sugrađanima ovaj koncert u okviru manifestacije “Prijedorsko kulturno ljeto”, pa je ulaz besplatan.

“Poštujući tradiciju horskog pjevanja, dužu od 130 godina, i 17 godina Međunarodnog festivala horova `Zlatna vila`, Prijedor nastoji da se na međunarodnom planu pozicionira kao grad u kojem se čuva i njeguje horsko pjevanje”, ističe se u saopštenju, u kojem se građani pozivaju da učestvuju u ovom jedinstvenom događaju.

S tim ciljem započela je saradnja sa Evropskom horskom asocijacijom “Evropa kantat”, koja predstavlja veliku zajednicu evropskih horova, čiji će član uskoro postati i Hor Srpskog pjevačkog društva “Vila”, a grad Prijedor partner u organizaciji evropske turneje Svjetskog omladinskog hora.

Svjetski hor mladih jedinstven je međunarodni muzički pedagoško-socijalni projekat visokog umjetničkog kvaliteta, a sastaje se jednom ili dva puta godišnje, okupljajući mlade, talentovane, poluprofesionalne pjevače uzrasta od 17 do 26 godina.

Ovogodišnji Svjetski omladinski hor sačinjava 58 mladih pjevača iz 33 zemlje, a vodiće ih renomirani svjetski dirigenti Zoltan Pad iz Mađarske i Kena Vaki iz Kenije.

Hor se sastao u Mađarskoj, gdje je uvježbao koncertni repertoar, a potom 9. jula krenuo na turneju koja obuhvata 12 gradova: Sombor, Osijek, Pečuj, Budimpešta, Novi Sad, Beograd, Sarajevo, Prijedor, Zagreb, Koper, Opatija i LJubljana.

Hor je od osnivanja 1989. godine organizovao 35 turneja sa više od 1.000 pjevača iz 65 zemalja, a sa njim je radilo 46 svjetski poznatih dirigenata.

Upravljanje Horom vrši se preko fondacije koju su osnovali Evropska horska asocijacija “Evropa kantat”, Međunarodna federacija horske muzike i Muzička omladina “Internešnel”, a sve pod okriljem Uneska.

Hor je 1969. godine od Uneska dobio nagradu “Umjetnici za mir”.

izvor: Srna