Akademija povodom stogodišnjice od kraja Velikog rata (video)

Udruženje za očuvanje tradicije organizovalo je večeras u Prijedoru Koncertnu akademiju povodom stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata.

– Naše udruženje ove godine je nizom manifestacija obilježilo ovu značajnu istorijsku godišnjicu. Nakon sinoćnjeg predavanja profesora Borivoja Miloševića, večerašnjom Koncertnom akademijom okupili smo udruženja i pojedince iz Prijedora i Beograda – rekao je Željko Šormaz, direktor Udruženja za očuvanje tradicije iz Prijedora.

Pjesmom, monologom i iznošenjem istorijskih činjenica, obrađena je tema Prvog svjetskog rata te doprinos srpske vojske velikoj pobjedi. U programu su učestvovali Akademsko društvo „Novi Beograd“, KUD „Knešpolje“ iz Knežice, članovi Udruženja za očuvanje tradicije, glumci  prijedorskog pozorišta i tradicionalni umjetnik Svetlana Spajić. Nina Šurlan, umjetnički rukovodilac Ženske pevačke grupe AD „Novi Beograd“ podsjetila je da već šest godina redovno učestvuju u programu „Prijedorskog kulturnog ljeta“ te sarađuju sa ovdašnjim Udruženjem za očuvanje tradicije.

–  Nama je puno srce svaki put kad dođemo u Prijedor, jer se osjećamo kao dio ovog naroda, a takođe rado pozivamo u goste naše večerašnje domaćine – rekla je Šurlanova.

Zadovoljstvo što je učestvovala na Koncertnoj akademiji izrazila je Svetlana Spajić koja će sutra u Kolu srpskih sestara u 11 časova održati predavanje o srpskom tradicionalnom pjevanju danas.

– Moji su sa Cera iz Tekeriša i nekako od djetinjstva se provlačila ta priča o Prvom svjetskom ratu. Godinama sam prikupljala razne pjesme vezane za taj istorijski period. Neke od njih nisu ni imale napjeve. Večeras sam, između ostalog, otpjevala „Pozdrav Živojinu Mišiću“. Naime, pronašla sam pismo neznanog vojnika, upućeno vojvodi, i to večeras otpjevala kao  ojkalicu. Tu je i balada „Ide Petar preko Albanije“ koja je prožeta dobro poznatim stihovima, ali ima i mojih stihova. Takvo vam je tradicionalno stvaralaštvo: nešto donesete i sami – rekla je Spajićeva.

D. S.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!