Konfederacija sindikata RS: VLADA DA PREISPITA ODLUKU O PRODAJI RŽR „LJUBIJA“ (video)

Konfederacija sindikata RS zahtijeva od Vlade Republike Srpske da još jednom preispita odluku kojom daje saglasnost Investiciono-razvojnoj banci za prodaju akcija Rudnika želјezne rude „Ljubija“ putem aukcije, jer to nije formalna stvar ni za grad Prijedor ni za 850 zaposlenih u „Arselor Mitalu“, navodi se u saopštenju ove konfederacije. Konfederacija sindikata upozorava Vladu RS da na ovaj način bez posla može ostati 850 radnika kompanije „Arselor Mital“ Prijedor kao i preko 2.000 zaposlenih u Želјeznicama Republike Srpske, kojima je transport rude jedna od primarnih djelatnosti, kao i oko 10.000 radnika koji su indirektno vezani za procese rudarstva u Prijedoru. Konfederacija sindikata podsjetila je da „Arselor Mital“ ima eksploataciona prava na rudištima „Ljubije“, te da postoji opravdana bojazan da bi moglo doći do raznih blokada, čak i međunarodnih sporova, što može imati nesagledive poslјedice za rudarstvo u Prijedoru. Konfederacija sindikata RS će iskoristiti sve načine i raspoložive resurse u zaštiti zaposlenih radnika, koje su direktno ili indirektno vezane za proces rudarenja, te istrajati u borbi za osnovno radničko pravo kako bi na adekvatan način zaštitili radnike i radna mjesta. U saopštenju se navodi da se od navedenih institucija Srpske očekuje podrška u ovoj borbi, jer smatraju da je interes Srpske, svih institucija i svih građana očuvanje radnih mjesta, povećanje broja zaposlenih i siguran privredni i radni ambijent.

Tim povodom, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković novinarima je rekao da bi Vlada RS trebalo da u odluci o načinu i uslovima o prodaji državnog kapitala RŽR „Ljubija“ definiše određena pitanja.

– Svi radnici u „Arselor Mitalu“ plaše se da će ostati bez posla. Izvjesno je da ispitivana ležišta na području Omarske imaju uslove za eksploataciju u narednih pet do šest godina. Mi nismo protiv prodaje državnog kapitala, ali smo u više navrata pisali Vladi RS da definišu koje su to kompetencije, kao i reference koje bi potencijalni kupci trebalo da ispunjavaju: da mogu da eksploatišu želјeznu rudu na rudištima u Ljubiji, jer udruživanjem nalazišta u Ljubiji i Omarskoj, rudarenje u Prijedoru bi se produžilo najdalјe do 2021. Godine – rekao je Đaković.

I. P.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!