Konferencija projekta “Razvoj prekogranične mreže kreativne industrije”počela je danas u Prijedoru. Riječ je o dvogodišnjem projektu koji sprovode Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD”, Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SIMORA iz Siska i Asocijacija za demokratski prosperitet “Zid” iz Podgorice. Ovaj projekat sufinansira Evropska unija iz Regionalnog programa prekogranične saradnje BiH, Hrvatske i Crne Gore, a učesnici konferencije su lokalni subjekti iz oblasti kreativne industrije, predstavnici lokalnih preduzeća, zainteresovani pojedinci, frilenseri i institucije podrške, rekao je Goran Rodić, projekt-menadžer, dodajući da je cilj projekta razvoj novih poslovnih modela koji praktično uključuju kreativnu industriju.

– Cilj je da se kreativna industrija poveže sa realnim sektorom i da se kroz to povezivanje kreiraju novi poslovni modeli, da tradicionalni sektori dobiju podršku u kontekstu razvoja novih proizvoda kao i proizvoda veće dodate vrijednosti i u kontekstu nekih procesa koji im omogućavaju veću profitabilnost i konkurentnost na tržištu – rekao je Rodić.

Alvin Harambašić, jedan od učesnika ove konferencije i direktor preduzeća LeeandLee (Lindli) studio Prijedor, smatra da su ovakvi projekti vjetar u leđa preduzećima kao što je njegovo, s obzirom da je i ranije učestvovao u sličnim projektima zahvaljujući prijedorskoj Agenciji za razvoj “PREDA”.

– Toplo preporučujem svima, i u gradovima u kojima nije prisutan ovakav vid agencija, da angažuju kvalitetan kadar da bi mogli pisati projekte, dovoditi odgovarajuće investitore s ciljem prosperiranja industrije unutar naših prostora – poručio je Harambašić.

Učesnik konferencije Siniša Tomić, profesor Univerziteta “Apeiron” iz Banja Luke i stručnjak za digitalne medije, rekao je da digitalna multimedija u BiH prati svjetske trendove i ne razlikuje se mnogo od Evrope i ostatka svijeta.

– Radi se o industriji i tehnologijama u velikom zamahu i potencijal multimedije je ogroman. Drago mi je što je Agencija “PREDA” kroz ovaj projekat prepoznala taj potencijal. To je prilika da na višem nivou popričamo o tome i pokušamo povezati realni sektor i javnu industriju sa IT-stručnjacima i multimedijalnim tehnologijama – kazao je on.

Vrijednost ovog projekta je 595.000 evra. Sredstva se dijele na sva tri partnera, a 85 posto obezbijeđeno je iz Programa prekogranične saradnje.

P.Š.