-4.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

KONKURS ZA PRIČU O DRUGARSTVU

Najnovije vijesti

Konkurs „Nije faca ko hejt baca” namijenjen učenicima osnovnih škola širom Bosne i Hercegovine otvoren je do 31. decembra 2017. godine. Požurite, još uvijek imate vremena da oformite tim i ispričajte svoju priču o drugarstvu!

„Prijatelj je onaj koji te poznaje kakav stvarno jesi, shvata šta si prošao, prihvata šta si postao i još uvijek ti dopušta da rasteš“, govorio je Šekspir.

Ipak, u vrijeme kada materijalne stvari, potreba za stalnim skretanjem pažnje i dokazivanjem čine okosnicu društvenog života, istinske vrijednosti su stavljene na probu.

U želji da oponašaju svijet odraslih, djeca će oponašati ono što vide svaki dan u svom okruženju. Kako dobre, tako i loše stvari, odnosno ponašanja. Istraživanja pokazuju da je svaki treći učenik u osnovnim i srednjim školama u BiH žrtva psihičkog, fizičkog ili seksualnog nasilja. Pri tome, vršnjačko nasilje nije rezervisano samo za stariju grupu djece, već često svoje korijene nalazi među mališanima vrtićkog uzrasta.

Kada je to postalo uobičajeno biti agresivan, nasilan i neosjetljiv na probleme drugih kako bi dokazao svoj uticaj u društvu, među prijateljima, školi ili čak vrtiću? Zašto izvrgavati ruglu sve što je različito od uobičajenog i što nam je u prvi mah nepoznato?

Šta danas uopšte znači nekome biti biti prijatelj? Da li prijatelji moraju biti isti ili mogu biti različiti?

To su samo neka od pitanja na koje je kompanija „Mikrofin“ željela dobiti odgovor putem konkursa pod nazivom „NIJE FACA KO HEJT BACA“. Konkurs je osmišljen kao poziv učenicima svih osnovnih škola na području Bosne i Hercegovine da razmisle o drugarstvu i proaktivnom djelovanju u situacijama vršnjačkog nasilja.

„Projekti u kojima učenici mogu da izraze svoje mišljenje i van škole, radeći u grupi i zajedno sa nastavnicima, pružaju djeci mogućnost da promisle, sroče i javno ispričaju svoju priču o iskustvu odrastanja“, ističe Dušica Ilić, profesor razredne nastave i jedan od članova žirija Mikrofinovog konkursa. Ona dodaje da se kroz takvu dječiju angažovanost pokazuju okolnosti njihovog odrastanja i prepoznaju problemi sa kojima se djeca susreću – a kada je problem prepoznat, na pola puta smo do rješenja.

Prema njenim riječima djeca vole da iskazuju svoje mišljenje, kada ih drugi slušaju, i da ispoljavaju kreativne ideje, kada im drugi posvećuju pažnju.

Uvjereni da su empatija, razumijevanje, tolerancija, te iskreno prijateljstvo teme koje ponovo treba aktuelizovati u društvu, kompanija Mikrofin je odlučila da konkursom pruži priliku brojnim školarcima da se kreativno izraze i afirmišu, te u toj svojoj dječijoj iskrenosti možda pokažu primjer i odraslima.

Pobjednike konkursa „Nije faca ko hejt baca“ očekuju izuzetno vrijedne nagrade. Predviđene su tri nagrade za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto u vrijednosti od 5.000 KM, 3.000 KM i 2.000 KM. Osim glavnih nagrada planirane su i atraktivne pojedinačne nagrade za članove timova. Konkurs je otvoren do kraja ove godine, a o rezultatima i dodjeli nagrada najboljima učesnici će biti obaviješteni do 1. marta 2018.