7.8 C
Prijedor
Subota, 25 Marta, 2023

KONOBARI I KUVARI MEĐU NAJTRAŽENIJIM ZANIMANJIMA (video)

Najnovije vijesti

U toku je medijsko predstavljanje zanimanja u srednjim stručnim školama u Republici Srpskoj, koje se vrši po odluci Ministarstva prosvjete i kulture. Najtraženije smjerove predstavila je i Ugostiteljsko-ekonomska škola iz Prijedora, u kojoj, u posljednjih nekoliko godina, vlada veliko interesovanje za konobarima i kuvarima, kaže Valentina Sovilj, direktor te obrazovne ustanove. Ona tvrdi da učenici tokom školovanja dobijaju ponude za posao, i to ne samo u Prijedoru, već i iz zemalja regiona.

– Naš učenik, kada završi treći razred i dobije diplomu konobara ili kuvara, u potpunosti odgovara osnovnim zahtjevima tog poziva. Interesantno je da ove godine imamo veliku potražnju za našim kadrovima. Neki učenici već u drugom razredu usavršavaju svoje znanje, tako da ih ima dosta u gradskim restoranima i kafićima. Imamo dobru saradnju sa našim ugostiteljima, ali i regionalno, pa nam tako stižu pozivi iz Hrvatske da pošaljemo naše učenike na usavršavanje, ali i za stalno zaposlenje – istakla je Soviljeva.

Siguran posao nakon školovanja, glavni je razlog zbog kojeg se sve više mladih opredjeljuje za pomenuta zanimanja. David Dejanović školuje se za konobara i već ima ponude za posao.

-Ovo zanimanje sam izabrao zato što je vrlo zanimljivo i traženo. Može se dosta naučiti, a i pruža mogućnost putovanja – smatra Dejanović.

Sličnog mišljenja je i Stefan Radić, budući kuvar. Zahvaljujući praktičnoj nastavi, naučio je dosta toga, pa kad ima slobodnog vremena, radi u lokalim ugostiteljskim radnjama.

-Ovo zanimanje sam izabrao zato što je to zanimljv posao, a i plaćen je u svijetu. Volim ovo raditi i planiram se dalje školovati za kuvara tehnologa, poslije i za šefa kuhinje – ističe Radić.

Ugostiteljsko-ekonomska škola jedna je od onih u kojoj je kvalitet praktične nastave na prvom mjestu. Imaju svoj restoran, a i savremenu opremu, pa i ne čudi što je potražnja za njihovim učenicima sve veća.

B.D.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!