Poljoprivredna zadruga „Kooperativa“ svoje proizvode nedavno je izložila na sajmu „Plodovi sela malih proizvođača“ koji je organizovan u Banjaluci u tržnom centru „Delta Planet“.

Radivoj Vujković, voćar iz Babića i direktor Poljoprivredne zadruge „Kooperativa“, kaže da je Zadruga predstavila liniju svojih sokova, brendiranu kao „Kapi s Kozare“ i najavila proizvodnju novih voćnih okusa. Sajam je bio izložbeno-prodajnog karaktera, a učešće na njemu, i zbog pandemije virusa korona, jako važno.

Imali smo problema, jer je većina naših manifestacija u gradu, ali i drugim mjestima, bila odgođena. Od velikog značaja je to što smo malo izašli u javnost i promovisali se, a uspjeli smo nešto i prodati – kaže Vujković i dodaje da u paleti sokova trenutno imaju jabuku, krušku, aroniju, u dvije vrste pakovanja od  0,75 l i litarsko pakovanje, te nove sokove jabuke, cikle i mrkve.

Zadrugarima iz „Kooparative“, a ima ih 15 i još 80 kooperanata, bilo bi mnogo jednostavnije da imaju svoju liniju za cijeđenje sokova. U planu je da ova linija bude sastavni dio Distributivnog centru u Omarskoj. Vujković kaže da je 50 odsto radova na gradnji Centra završeno.

-Sad smo izbacili jedan novi sok, u pripremi su još dva, ali gro svih naših planova usmjeren je prema Distributivnom centru, prema hladnjači. To nam je osnova, da svoje voće uskladištimo u hladnjaču, dio koji je za preradu preradimo u sokove, a što je za prodaju da ponudimo tržištu, odnosno našim marketima – ističe Vujković i kaže da je „Kooperativa” dobila dvogodišnji projekat u kojem je IFAD, Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede, u procentu od 50 do 70 finansirao nabavku sadnog materijala i opreme za zadrugu.

Prošle godine imali smo sadnju i preko IFAD-a nabavku hemijskih zaštinih sredstava za voće. Pola plaćaju korisnici, a ostalo ide preko ovog projekta. Tu smo uključili 80 naših kooperanata koji su dobili đubrivo i sredstva za zaštitu bilja, 50 odsto jeftinije – naglaša Vujković.

Organizatori Sajma u Banjaluci bili su poljoprivredni klasteri “Krajina”, “GLS” i “Una-Sana”, uz saradnju sa TC “Delta planet”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Na Sajmu je učestvovalo 40 malih proizvođača. 

M.Z.