Pandemija korona virusa poremetila je planove i prijedorskim maturantima. Ostali su uskraćeni za matursku ekskurziju, matursko veče i brojne vannastavne aktivnosti. Za sve ono čime su trebali ispratiti svoje srednjoškolske dane, prije nego što zakorače u neki drugi svijet.

Časovi skraćeni. Gradiva puno. Nimalo jednostavan zadatak za učenike i profesore Gimnazije “Sveti Sava”. Učenici su zadovoljni što su se vratili u školske klupe, ali nedostaje im sve ono što je nekada bilo normalno.

– Ja volim slikarstvo i voljela bih da nastavim sa radom u likovnoj sekciji, ali to je sada nemoguće. U redovnoj nastavi više nemam likovno, ali volim slikarstvo i to mi je nekakav vid opuštanja. Voljela bih da imamo matursko veče. Nismo mogli da odemo na matursku ekskurziju i jako mi je žao. Mislim da je to veoma važan dio naše mladosti. Da imamo lijepe uspomene iz srednje škole, jer ove svakodnevne situacije iz školskih klupa brzo ćemo zaboraviti – kaže Nataša Bubalo, učenik četvrtog razreda Gimnazije “Sveti Sava”.

– U ovoj teškoj situaciji mi smo pronašli bliskost. Bliskost među nama učenicima, koji moramo da se oslanjamo jedni na druge. Među učenicima i profesorima, jer imamo divnu komunikaciju i saradnju. Naši profesori zaista ulažu herojske napore, da nam što lakše prenesu znanje i da od nas zaista stvore jednu generaciju, koja nije osjetila posljedice ove nesreće u kojoj smo se našli – dodaje Milica Drljača, učenik četvrtog razreda Gimnazije “Sveti Sava”.

Iako im nije lako, učenici i profesori maksimalno daju sve od sebe da prevaziđu sve prepreke koje su pred njima.

– Posebno je specifično u četvrtim razredima. To su mladi ljudi, koji već imaju formirane stavove, poglede na svijet, svoje uglove posmatranja. Časovi sa njima nekada budu prave riznice znanja. Međutim, u ovim vremenima nekada nije tako. Ograničeni smo s vremenom, nemamo vannastavnih aktivnosti. Ta djeca su za dosta toga uskraćena, zbog cijele ove situacije – rekla je Marina Tuta, profesor srpskog jezika i književnosti.

Ipak, nadaju se da će razdvojenosti u učionicama i sablasnoj tišini u hodnicima uskoro doći kraj.

M. Šodić