Danas se održava treći po redu „Kozara Ultra Trail“. Jutros, u 8 časova, takmičari iz BiH, Srbije, Hrvatske, Austrije, Švicarske i Ukrajine startovali su sa platoa Mrakovice. Snage su odmjerili u tri dicipline, i to na stazama dugim 10, 25 i 45 km.

Po prvi put na Kozari, u okviru ove manifestacije, održava se Otvoreno prvenstvo Republike Srpske u planinskom trčanju na kojem su učešće uzeli i profesionalni atletičari poput Lusije Kimani.

Ono što je izostalo, zbog epidemiološke situacije koje je spriječila dolazak takmičara iz inostranstva, je Ultra trail trka na 110 km.

Ove godine, bar što se samog starta trke tiče, vremenski uslovi su bili idelani za trkače. Naročito kad se pogleda prvo izdanje „Kozara Ultra Traila“, kad su vladale ogromne vrućine, ili prošle godine kad je takmičare cijelo vrijeme pratila kiša.

– Sretni smo i zadovljni, i željeli bismo da naredne godine sve ovo bude još masovnije. I moram da kažem da smo ove godine imali oveliku podršku grada Prijedor i gradonačelnika Milenka Đakovića. Grad nas je podržavao i u prethodne dvije godine, ali ovaj put to je bilo na znatno višem nivou – rekla je Nevena Stojaković iz Udruženja građana „Kozara Ultra Trail“ koje je organizator takmičenja. Ona se zahvalila i Nacionalnom parku „Kozara“ na pruženoj tehničkoj podršci, Planinarskom savezu RS, a naročito sekretaru Igoru Đukiću, te Marku Sariću i Drašku Zgodiću iz Planinarskog društva „Klekovača“.

– Prijedor je zaista izašao u susret i svi su angažovali da ovo bude dobro organizovano. Da trkači uživaju trčeći Kozarom i da nam se ponovo vraćaju – kaže Stojakovićeva.

Pored takmičenja u trčanju održan  je i foto-maraton, u kojem su snage odmjerili fotografi, ko će napraviti bolju fotografiju na tri zadane teme.

A sutra je sve podređeno najmlađima, jer će se na Markovici održati „Kids Jumbo Race“, trka za djecu starosti od 5 do12 godina, a prije toga održaće se i radionica.

Z.J.

PrethodniOd 123 osobe zaražene u Srpskoj, tri iz Prijedora
SlijedećiZAVRŠEN “KOZARA ULTRA TRAIL” (video)