Skupštini grada Prijedora dostavljene su inicijative za osnivanje opština Kozarac i Omarska. U elaboratima su navedeni razlozi za njihovo pokretanje, uz potpise građana.

– Inicijativa je potkrijepljena statistikama, računicama, brojem zaposlenih. Kozarac je buduća opština, potpuno ekonomski održiva. To smo i naveli u elaboratu. Ekonomska održivost bazira se na prirodnim resursima, preduzetništvu i na našoj dijaspori koja je sa Zapada pokupila tu neku preduzimljivost i nosi vjetrove koji su nama jako potrebni – kaže Sead Čirkin, koordinator za formiranje Inicijativnog odbora opštine Kozarac.

Ranko Smiljanić, predsjednik Inicijativnog odbora za formiranje opštine Omarska, tvrdi da je elaborat pokazao samo ono čemu su se nadali, znajući kojim potencijalom raspolaže to područje.

– Od privrednih kapaciteta, šumskog, rudnog bogatstva, stanovništva koje živi na ovoj teritoriji… Zato smo spremni da se organizujemo kao lokalna zajednica – kaže Smiljanić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković naglašava da je važno ispoštovati zakonske procedure.

O tome će mišljenje dati i Narodna skupština RS, Vlada RS, ali i Skupština grada Prijedora – kaže Đaković koji smatra da su ove novije inicijative čisto političke prirode. Prema informacijama kojima raspolaže, Kozarac kao opština želi ostati u sastavu grada, dok iz Omarske žele da se odvoje u samostalnu opštinu. Obje inicijative biće razmatrane na istoj sjednici Skupštine grada.

M. Z.

PrethodniOŠ „Dositej Obradović“ pobjednik takmičenja iz poznavanja CK (video)
SlijedećiPRILIKOM PRETRESA PRONAĐENO KILOGRAM DROGE