Gradnja Vatrogasnog doma u Kozarcu počela je prije tri  godine, a podrška  je, uz donacije građana, Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica,  stigla i iz budžeta Grada. U dva navrata prošle i ove godine, Grad je za ove namjene izdvojio po sto hiljada maraka. Druga tranša u ovom iznosu Vatrogasnom društvu “Kozarac” koje postoji 128 godina, uplaćena je juče. Mustafa Fazlić, komandir Vatrogasnog društva “Kozarac”, objašnjava da su pri kraju radovi na trećoj fazi Doma, a u zavisnosti od priliva sredstava, druga tranša biće iskorištena namjenski, za nabavku vanjske stolarije. Dom  i sada izgleda impresivno. Biće tu pet garažnih prostora, višenamjenska sala, prostor za opremu, kancelarije i toalet. Sve ono što dosad nisu imali, jer je sadašnji prostor u kojem borave skučen i bez vode, a vozila Društva parkirana na čak četiri lokacije. Zato im ovaj dom mnogo znači.

– Oko 180.000 maraka donirali su građani, Grad Prijedor 200.000 KM, a Federalno ministarstvo finansiralo je izgradnju temelja. Nadamo se da će nam i ubuduće pomagati kako bismo završili Vatrogasni dom. Ovo društvo osnovano je 1892. godine. Ove godine obilježava 128 godina postojanja i rada, a ja se intimno nadam da ćemo za 130 godina postojanja svečano presjeći vrpcu i otvoriti ovaj objekat – kaže Fazlić.

Dom je namijenjen vatrogascima, ali će biti i u funkciji Kozarca. Pogotovo višenamjenska sala. U ovom ambicioznom projektu je i vatrogasni toranj, ali i uređenje okoliša. Dugogodišnji član Vatrogasnog društva i iskusni vatrogasac Ervin Blažević zahvalan je svima koji su pomogli, i građanima, koji su na račun Društva poslali oko 780 uplata, Federalnom ministarstvu, a posebno Gradu, Gradskoj upravi, gradonačelniku i Skupštini grada koji su ih podržali u ovoj ideji. Naravno, ponosan je na ono što rade, a vjeruje da je podrška stigla zato što su mnogi prepoznali njihov dobar rad.

– Vatrogasni dom će nam omogućiti da brže i efikasnije izlazimo na intervencije, što je jako bitno u vatrogastvu, jer znamo da se prvi požar može ugasiti u minuti čašom vode, a za 15 minuta su potrebni vatrogasci. Znači brzina izlaska je jako bitna, a s ovim ćemo dobiti na tome. Stvoreni su uslovi za rad s podmlatkom, gdje im možemo pružiti adekvatan prostor, opremu za rad i učenje, što trenutno nemamo. Na kraju imamo opremu na tri, četiri lokacije, što je problem prilikom izlaska na taren, a problem je i  što  u ovim zimskim danima, na minusu, ne znamo  kako ćemo ostaviti kamion s vodom. To su problemi s kojima se trenutno suočavamo, a koje ćemo ovim domom, siguran sam u to, riješiti – kaže Blažević.

U Vatrogasnom društvu “Kozarac” aktivna su 64 vatrogasca. Među njima u podmlatku Društva i Fuad Bahonjić, varilac po struci, koji se gašenjem požara bavi posljednje tri – četiri godine. Straha sad nema, a od intervencija pamti samo prvu, mada ne krije ponos što je u dobrom društvu kozaračkih vatrogasaca.

– Nije bilo straha, ponese te neki adrenalin. Tek poslije shvatiš kroz šta si prošao. Ne znam tačno koliko je bilo intervencija. Prve se samo sjećam, ostalih ne – iskren je Bahonjić.

Vatrogasno društvo “Kozarac”ima solidnu opremu, osim one atestirane za rad na visinama. U ovoj godini imali su 28 intervencija, a zbog pandemije korone izostale su njihove aktivnosti vezane za edukaciju učenika i mještana, posebno u oktobru, koji je i mjesec zaštite od požara. Imaju sedam vozila, šest u funkciji, i čak dobrovoljnu spasilačku jedinicu, jer Kozarčani, kako kažu, mogu u svemu računati na njih. Dobro sarađuju s prijedorskim vatrogascima i Vatrogasnim savezom RS koji im je u više navrata donirao opremu i vozila, sve vrijedno oko 150.000 maraka. Inače iz budžeta Grada na godišnjem nivou za svoj rad dobijaju 35.000 maraka, a gradnja Vatrogasnog doma, po nekim procjenama, mogla bi iznositi oko milion maraka.

M. Z.