Nekoliko stotina mještana potkozarskih sela Bistrica i Verići, kao i brojni gosti iz Prijedora i Banjaluke, te udaljenijih mjesta kao što su Vlasenica i Derventa prisustvovali su danas “Kozarskim pokladama 2018” koje se održavaju 12. godinu zaredom.


Običaji o vaskršnjim pokladama duboko su ukorijenjene u srpskoj narodnoj tradiciji. Ovo je dan molitve, dan praštanja i narodnog čašćavanja uoči velikog Vaskršnjeg posta.

Ova tradicionalna duhovno-turistička manifestacija održava se u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine bistričke – Bistrica i Verići.
Jerej Igor Marić, paroh bistrički rekao je da je manifestacija prepoznata i kao vjerski i kao svetovni događaj.

Jerej Igor Marić, paroh bistrički

“Mi pravoslavni Srbi trebamo da se vratimo svojim korijenima i da se okupljamo oko svojih crkava. Ova manifestacija ima za cilj da oživi naše stare običaje, a to je dan mirenja, druženja i oprosta i tako ulazimo u Veliki, odnosno Časni post”, dodao je Marić.

Tradicionalna etno-turističko-vjerska manifestacija počela je služenjem liturgije u Hramu Svetog Proroka Ilije u selu Bistrica i parastosom u hramu Svetog Prokopija u Verićima.

Kum crkve u Bistrici Marko Pavić, koji je i porijeklom iz ovog mjesta, izjavio je novinarima da je posebno emotivno vezan za ovaj događaj i učesnik je svih do sada održanih obnovljenih poklada koje njeguju kulturu i tradiciju Potkozarja.

“Posebno mi je zadovoljstvo što poklade organizuju dva pogranična sela i to jedno na kraju Prijedora, a drugo na kraju Banjaluke i što je na tome primjeri da jedna parohija može pokrivati dva grada, pokazuje koliko je vrijedna ova manifestacija”, rekao je Pavić.

Manifestaciju su kao pokrovitelji otvorili gradonačelnici Prijedora Milenko Đaković i Banjaluke Igor Radojičić.

Milenko Đaković, gradonačenik Prijedora

“Okupili smo se da se proveselimo i da, njegujući tradiciju našeg naroda, spremni uđemo u dane posta, oprostimo svima koji su bili u zavadi i da čiste i mirne duše krenemo u buduće dane”, rekao je gradonačenik Prijedora Milenko Đaković.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da su ovo lijepi narodni običaji, te poželio prisutnima da se još dugo sastaju na ovakvim druženjima mještana dva sela, dva susjedna grada i gostiju iz svih dijelova Republike Srpske i šire.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke

“Ovim se završavaju naša sretanja na brojnim seoskim prelima u ovim zimskim danima i ovo je lijep primjer društvenog angažovanja brojnih udruženja žena, posebno seoskih sa ovih područja, te posebno lijep primjer zajedničke aktivnosti dva susjedna velika grada koji udruženi mogu stvoriti mnogo za svoje građane”, rekao je Radojičić.

Irena Radojević, direktor Turističke organizacije grada Banjaluka

Irena Radojević, direktor Turističke organizacije grada Banjaluka koja je suorganizator manfistacije, istakla je da će ova ustanova poržavajući manifestaciju u narednom periodu raditi na osnaživanju postojećih kapaciteta manifestacionog turizma i stvaranje preduslova za bolji i aktivniji razvoj seoskih vrijednosti koji su neizostavni dio turističke ponude Republike Srpske.

Nakon toga su na platou ispred Hrama u Bistrici nastupile ojkačke i folklorne grupe iz Potkozarja. Revijalni nastup imalo je i dvadesetak ojkačkih grupa u okviru “12. Memorijala Mićo Gligić Tuban” čiji su domaćini bili “Tubanova grupa” i “Drugarice iz mladosti” iz Bistrice i Verića.


Brojni posjetioci su na štandovima mogli da probaju razne specijalitete narodne kuhinje, da pogledaju i kupe etno-predmete i različite rukotvorine.

izvor: Srna

foto: Giga

PrethodniTEŠKO POVRIJEĐENA SEDAMNAESTOGODIŠNJA DJEVOJKA
SlijedećiMALIŠANI VRTIĆA “RADOST” UČE O MUZIČKIM INSTRUMENTIMA (VIDEO)