Spojiti zimske sportove i bogatu trpezu, san je svakog gurmana kojem ne manjka sportskog duha. Ekipa „Kozarskog vjesnika“ nije se mogla pohvaliti ovim posljednjim, ali smo zato temeljno prionuli na sticanje gastro-iskustava

Tokom trodnevnog boravka u Olimpijskom centru „Jahorina“, raznovrsne i ukusne hrane nije nedostajalo zahvaljujući dobrim domaćinima, serijalu  „Kuhinjica“ i Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske. U okviru prezentacije gastro-turizma predstavljeno je više specijaliteta iz različitih podneblja, od Krajine do Trebinja (upozorenje: ako niste ručali, nemojte čitati nastavak teksta). Tako smo, na snijegom zavejanoj Jahorini, hercegovački pršut zalivali vinom „Vukoje“, balansirali između svadbarskog kupusa i četiri vrste ribe, cicvare i zlatiborskih jela. Neizbježna je bila lepinja premazana kajmakom i namočena sokom od jagnjećeg pečenja. I sad recite da su novinari nestrpljivi! Pripadnici „sedme sile“ strpljivo su čekali u dugom redu pred švedskim stolom da bi probali od svega pomalo. Na opšte odobravanje naišla je i teletina ispod sača. Potpisnik ovih redova samo žali što nije bilo više dodatnih rupa na kaišu pa da „gladne oči“ dođu na svoje. Pored obilja žestokog pića, bilo je tu i napitaka za one koji ne vole alkohol. Jela od bundeve dominirala su prve noći: čorbe, pite, štrudle, razni namazi, a takođe i domaći 100-postotni sok od bundeve. Predstavnike medijskih kuća koje sarađuju sa serijalom „Kuhinjica“, pozdravili su generalni direktor „Kuhinjice“ Dejan Čavić i ministar Predrag Gluhaković. Po ministrovim riječima, želja im je bila da zvanično otvaranje zimske turističke sezone na Jahorini upotpune gastro-prezentacijom.

– Predočili smo gastro-ponudu Republike Srpske i BiH i ono čime želimo da unaprijedimo taj turistički proizvod. Cilj nam je da što više promovišemo zdravu hranu sa ovih prostora i domaće proizvode – izjavio je Gluhaković.

Prof. dr Marija Knežević sa Univerziteta za poslovne studije Banjaluka, bavila se temom gastro-turizma u funkciji razvoja regiona. Prenijela je i lična iskustva u ovoj oblasti, s obzirom da ima uhodan porodični biznis.

– Današnji turista se promijenio. Kod njega više ne prolazi koncept „masovnog turizma i pasivnog odnosa“. Moramo pružiti turistima ono što žele: povratak prirodi i aktivan odmor uz sport, rekreaciju i zdravu hranu. Hrana je sve važniji element turizma. Turisti sve više brinu o svom zdravlju, a hrana u Bosni i Hercegovini je zdrava, ukusna i originalna – istakla je Kneževićeva.

I „Kuhinjica“ se imala čime pohvaliti: prisutni su na ovim prostorima sedam godina, njihove emisije se emituju na preko 45 TV kuća na Balkanu, tri miliona gledalaca godišnje posjeti njihov portal…

Hotel „Bistrica“, gdje smo bili smješteni, zadržao je duh Zimskih olimpijskih igara davne 1984. godine, a sa zidova nam se smješkao neizbježni „Vučko“, maskota Igara u Sarajevu. Jedne večeri „Bistrica“ je bila glavno mjesto okupljanja i gostiju iz susjednih hotela, zahvaljujući koncertu legende narodne muzike, Miroslava Ilića, a prije njega Dženana Lončarevića. Kako navode u Olimpijskom centru „Jahorina“, više od pet hiljada posjetilaca prisustvovalo je njihovim koncertima.

Mi smo sa olimpijske ljepotice otišli puni utisaka i punih stomaka. Složili smo se da nije lako pomiriti dva zadatka koja nas čekaju po povratku u Prijedor: smanjiti nakupljeni višak i oprobati neke od recepata „Kuhinjice“.

D.S.

PrethodniUDRUŽENJE „ANEMONA“ PODIJELILO 130 PAKETIĆA
SlijedećiPRODAJNA IZLOŽBA ZA LIJEČENJE ŠKOLSKE DRUGARICE