„Kozarski vjesnik“ u Ljubiji NE GUBE NADU DA ĆE PONOVO OŽIVJETI RUDARSKA VAROŠICA

0
91

Mještani Ljubije ne gube nadu da će ovo mjesto vratiti nekadašnji sjaj i postati ponovo rudarska varošica koja je nekad, u neka bolјa vremena bila nosilac privrednih, kulturnih i sportskih aktivnosti u ovoj regiji.

U Ljubiju je iz Sanskog Mosta doselio 1966. godine Mile Inđić koji je čitav radni vijek odslužio u Rudniku želјezne rude „Ljubija“.

„Nekadašnji „Rudnik“ je bio jak i standrad stanovnika je bio dobar. Radio sam, zarađivao i bilo je sve uredu  dok nije došao nesrećni  rat. Prestankom eksploatacije rudnika i sama Ljubija je postala „gradić“ kakav ranije nije bio. Promijenila se i struktura stanovništva, došlo je dosta izbjeglog i raselјenog stanovništva“, priča Inđić.

Mile Inđić

Ističe da je Ljubija lijepo mjesto sa prilično uređenom infrastrukturom.

„Ljudi su zaposleni u nekoliko preduzeća u Prijedoru i Ljubiji, ali pretežno se bave eksploatacijom šumskih sortimenata i šumskih plodova“, priča on.

Prisjeća se da su u Ljubiji nastupali brojni poznati domaći i strani umjetnici, među kojima je i Pavaroti. Poznato je da je u Ljubiji šah igrao Bobi Fišer. Bogata rudarska varošica gradila je Prijedor,  a imala sadržaje zbog kojih su u njoj svakodnevno bili Prijedorčani, a i Banjalučani.

 „Dolazili su svi ovdje u Ljubiju, imali smo bazen na otvorenom. Svakih pola sata išao je autobus za Prijedor. Imali smo vrtić i Sportsko društvo „Rudar“,  gdje su bili kuglaši, strelјaši, rukometaši koji su bili poznati. Imali smo i Limenu glazbu pri Vatrogasnom industrijskom društvu  i tu su radnici mogli da uče da sviraju bilo koji instrument“, kaže Inđić i dodaje da su o Ljubiji knjige ispisane zbog brojnih sadržaja koje je imala.

Vesna Šolaja

Da se sačuva tradicija, kultura i vrati lјepota Ljubije zalažu se članice Udruženja žena „Rudarka“ koje je osnovano 2011. godine. Predsjednica ovog Udruženja Vesna Šolaja priča da su u Udruženju zastuplјene sve tri nacije.

 „Ponosni smo na to i skoro da imamo jednak broj članica svih nacionalnosti. Izrađujemo ručne radove. Pomažemo Mjesnoj zajednici kada su akcije čišćenja i uređenja, održavamo parkove, cvijetnjake. Bavimo se i sa humanitarnim radom, nekome očistimo, pomognemo, dijelimo garderobu, ono što mi možemo, većinom smo penzionerke pa nemamo neke finansijske mogućnosti“, kaže Šolaja.

Ova Ljubijanka  ističe da je Ljubiji neophodan Društveni dom. Navodi da je nekadašnji Dom neuslovan i da zbog toga pola istog objekta dijele Udruženje žena „Rudarka“ , Savjet mjesne zajednice i javna kuhinja, dok je u drugoj polovine zgrade porodična ambulanta.

„Sva sela oko Ljubije imaju Društveni dom, a Ljubija nema, dok je prije rata imala Dom kakvog nadaleko nije bilo,  ali to je uništeno u ratu. Pored Doma neophodno je da se uredi elektro mreža. Postavili su betonske bandere, ali nisu prenijeli žice, samo gledamo hoće li pasti bandere ili žice na cestu. Problem nam je i vodosnabdjevanje i kanalizacija“, priča ona.

Šolaja ističe da se urušava kanal Ljubijice,  u koju se ispušta kanalizacija i da mještani strahuju da će se zbog dotrajalog kanala urušiti i cesta.

Kanal Ljubijica

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ljubija Goran Praštalo kaže da je loše stanje kanala Ljubijice problem koji što prije treba  riješiti.

„Razgovarali smo sa Gradskom upravom i Vodama Srpske i nadam se da bi u narednom periodu moglo doći do renoviranja tog kanala koji je ekološka bomba,  jer se kanalizacioni otpadi iz zgrada i kuća slijevaju  u njega“, priča Praštalo.

Goran Praštalo

Dodaje da  Ljubija ima dosta  mještana koji su socijalno ugroženi,  te da u javnu kuhinju po obrok svakodnevno odlazi njih 40. Praštalo očekuje  da će nakon pokretanja rudarskih kopova u Ljubiji biti i značajnijih ulaganja u ovo mjesto.

„Mi smo bili uvijek optimisti po pitanju pokretanja rudarske proizvodnje i dočekali smo to. „Mital“ intenzivno radi na kopovima Ciganuša, Vidrenjak, svaki dan su tu radnici. Mi smo faktički grad u malom i mislim da će nakon pokretanja starih kopova u Staroj rijeci i Vidrenjaku biti bolјe“, zaklјučuje Praštalo.

Centar Ljubije

U MZ LjUBIJA OKO 2.000 MJEŠTANA

Procjenjuje se da u MZ Ljubija, koja obuhvata Donju i Gornju Ljubiju, Ralјaš, Briševo i Žune ima oko 2.000 mještana, dok ih je ranije bilo između 4.000 i 5.000.  Prije rata veći broj mještana Ljubije bio je zaposlen u Rudniku želјezne rude „Ljubija“. I sada jedan broj njih radi na rudarskim kopovima,  jer su zaposleni u kompaniji „Mital“. U Ljubiji su i preduzeće „Elker“ i Tvornica eksploziva TVEK koje zapošlјavaju značajn broj mještana, dok jedan broj njih radi u tekstilnom preduzeću u Brezičanima kod Prijedora. 

Zgrada porodične ambulante

LjUBIJA NEKADA IMALA SREDNјU ŠKOLU

Vesna Šolaja priča da je Ljubija tiho i mirno mjesto , te da u njoj nema nacionalnih previranja i vrijeđanja.

 „U Ljubiji sam rođena i pamtim je kao jedan prelijep gradić. Ljubija je tad imala sve, mnogo više nego Prijedor, čak i Banjaluka u to vrijeme. Imali smo Srednju školu za zanate koju su pohađali učenici iz Sanskog Mosta i Prijedora“, kaže ona.

Mještani Ljubije kažu da je odlazak mladih problem i ovdje. Osnovna škola „Mladen Stojanović“ sa područnim odjelјenjima u Ravskoj, Miskoj glavi i Ljeskarama ima oko 110 đaka.

Zgrada nekadašnje srednje škole

Bojana Majstorović