12.8 C
Prijedor
Petak, 23 Februara, 2024

KRAJ NEIZVJESNOSTI, NEĆE BITI PREKIDA U IZDAVANJU PASOŠA

Najnovije vijesti

Pasoši će biti izdavani i poslije 21. marta, a strah građana da će ostati bez putne isprave konačno je otklonjen odlukom da bude potpisan jednogodišnji ugovor sa sadašnjim dobavljačem “Milbauerom”.

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH i banjalučka firma “Milbauer” u ponedjeljak će potpisati ugovor za nabavku pasoških knjižica. Važeći ugovor između njih ističe 21. marta, a zbog poništavanja dva tendera i kasnog raspisivanja trećeg postalo je jasno da do tog roka neće biti izabran dobavljač. Zbog toga je bilo neizvjesno da li će poslije tog datuma biti nastavljeno izdavanje pasoša.

– Neće biti ni dana prekida u nabavci pasoša. IDDEEA će raspisati novi međunarodni tender za nabavku pasoša, koji treba da bude okončan za sedam mjeseci kako bi bio potpisan novi ugovor za nabavku pasoša u trajanju od tri ili četiri godine – rekao je u petak ministar civilnih poslova Adil Osmanović i dodao da će od “Milbauera” u međuvremenu biti nabavljeno oko 550.000 pasoških knjižica i da bi cijena pasoša trebalo da ostane ista – 50 KM plus takse.

Zamjenik ministra civilnih poslova Vojin Mijatović rekao je da je najbitnije da građani neće ostati bez pasoša.

– Svi u lancu su mukotrpno radili da povrate povjerenje u institucije. Problemi sa pasošima su nastali mnogo prije dolaska ovog saziva Savjeta ministara – rekao je Mijatović i pozvao pravosudne institucije da rade svoj posao kada je riječ o svemu onome što je sporno u vezi sa pasošima.

Novi dobavljač trebalo je da bude izabran još krajem prošle godine, ali su dva tendera propala zbog proceduralnih grešaka i žalbi francuske firme “Džemalto”. “Džemalto” se žalio i na treći tender koji je IDDEEA raspisala 20. februara, ali je povukao žalbu.

IDDEEA je odmah nakon dobijanja zaključka Kancelarije za razmatranje žalbi da obustavljaju postupak na osnovu žalbe “Džemalta” nastavila postupak nabavke pasoških knjižica u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Utvrđeno je da uslove za nastavak postupka ispunjavaju kompanije “Garsu pasaulis” iz Litvanije i “Milbauer” iz Banjaluke.

Zbog straha od blokade izdavanja pasoša građani su posljednjih mjeseci pohrlili na šaltere, a u proceduri je trenutno 36.440 zahtjeva za njihovo izdavanje, što je više nego dvostruko veći broj od uobičajenog.

Žalba “Džemalta”

Adil Osmanović kaže da je “Džemalto” povukao žalbu na treći tender zahvaljujući diplomatskim naporima.

– Zahvaljujući ambasadorki Francuske u BiH Kler Bodoni, koja je organizovala nekoliko sastanaka sa “Džemaltom”, dogovoreno je da ova francuska firma povuče žalbu, što je i učinila – rekao je Osmanović.

izvor: Glas Srpske

foto: Giga