Ambrozija je jedan od korova, koji  na ovom staništu nema prirodnog neprijatelja, jer je najvjerovatnije uvezena iz Amerike. Brzo se širi kako na obrađenom tako  i na neobrađenom zemljištu. Na poljoprivrednim površinama smanjuje prinose i nanosi ekonomske štete, a u vrijeme cvjetanja otpušta veliki broj polenovih zrnaca u atmosferu i kod sve većeg broja stanovnika izaziva zdravstvene probleme, odnosno alergije.

Upravo zbog zdravstvenih problema i ekonomskih šteta koje uzrokuje,   2007. godine Vlada Republike Srpske donijela je odluku kojom je propisana obaveza uništavanja ambrozije.

Tatjana Marić, šef Odsjeka za razvoj poljoprivrede i sela

Za one koji se ogluše o tu odluku predvižene su novčane kazne od 500 do 3.000 konvertibilnih maraka, pojasnila je Tatjana Marić, šef Odsjeka za razvoj poljoprivrede i sela.

S obzirom da uskoro počinje cvjetanje ambrozije, krajnji je rok da se pristupi njenom uništavanjem, najlakše kosidbom i spaljivanjem.

Na javnim  zelenim površnama u gradu Prijedoru, uništavanje ambrozije vrši se  redovim održavanjem tih površina, rekla je Marićeva.

S.M.

foto: Giga

PrethodniNOVI PROJEKAT RADI VEĆEG ZAPOŠLJAVANJA
SlijedećiPRIJEDOR DOBIJA INKUBACIONI CENTAR ZA KREATIVNE INDUSTRIJE (FOTO+VIDEO)