KRAJNJI ROK ZA UNIŠTAVANJE AMBROZIJE (VIDEO)

 Ambrozija je jedan od korova, koji  na ovom staništu nema prirodnog neprijatelja, jer je najvjerovatnije uvezena iz Amerike. Brzo se širi kako na obrađenom tako  i na neobrađenom zemljištu. Na poljoprivrednim površinama smanjuje prinose i nanosi ekonomske štete, a u vrijeme cvjetanja otpušta veliki broj polenovih zrnaca u atmosferu i kod sve većeg broja stanovnika izaziva zdravstvene probleme, odnosno alergije.

Upravo zbog zdravstvenih problema i ekonomskih šteta koje uzrokuje,   2007. godine Vlada Republike Srpske donijela je odluku kojom je propisana obaveza uništavanja ambrozije.

Tatjana Marić, šef Odsjeka za razvoj poljoprivrede i sela

Za one koji se ogluše o tu odluku predvižene su novčane kazne od 500 do 3.000 konvertibilnih maraka, pojasnila je Tatjana Marić, šef Odsjeka za razvoj poljoprivrede i sela.

S obzirom da uskoro počinje cvjetanje ambrozije, krajnji je rok da se pristupi njenom uništavanjem, najlakše kosidbom i spaljivanjem.

Na javnim  zelenim površnama u gradu Prijedoru, uništavanje ambrozije vrši se  redovim održavanjem tih površina, rekla je Marićeva.

S.M.

foto: Giga

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!