Kraju priveden projekat „Konkurentna znanja i vještine za održiva radna mjesta“

Organizacijom završne konferencije projekta „Konkurentna znanja i vještine za održiva radna mjesta“, kraju su privedene aktivnosti Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Prijedor.

Konferencija je bila prilika da se sagledaju rezultati projektnih aktivnosti i kreiranje aktivnih mjera podrške zapošljavanju na području grada. – Najbitnije je to što je od 171 polaznika obuke u okviru ovog projekta, njih 75 pronašlo stalno zaposlenje u preduzećima u kojima su bili na obuci – naglasio je v.d. direktora Agencije „PREDA-PD“, Aleksandar Drljača.

Današnjoj konferenciji prisustvovao je ministar privrede i preduzetništva u Vladi RS, Vjekoslav Petričević. On je pohvalio ovaj i slične projekte, jer pomažu stvaranju radnih mjesta, kao i unapređenju kvalifikaciju radne snage. To je potrebno sačuvati, a kako bi se to postiglo, ministar je najavio izmjene u Zakonu o doprinosima.

– Cilj izmjena je da se smanjenjem doprinosa dođe do povećanja plata u relanom sektoru. Ideja je da se kroz niz izmjena opterećenja rada dovedu na nivo iz 2008. godine – dodao je ministar.

Pored Agencije „PREDA-PD“, članovi partnerstva su Grad Prijedor, Zavod za zapošljavanje RS, Mašinska škola Prijedor, Poljoprivredno-prehrambena škola Prijedor, Klaster „DRVO-PD“ i preduzeće „Edna Metalworking“. Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Prijedor je jedno od 19, koja su uspostavljena u okviru projekta ”Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH”, koji Evropska unija finansira sa četiri milona evra, a provodi Međunarodna organizacija rada. Od ukupnih sredstava, u Prijedoru je realizovano 460.000 KM.

U BiH je formirano 19 lokalnih partnerstava za zapošljavanje, a rezultat je 1.500 ljudi koji su prošli kroz prekvalifikaciju, od kojih je njih 500 došlo do zaposlenja. Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, te brojni predstavnici poslovnih subjekata sa područja grada.

Z.J.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!