-0.2 C
Prijedor
Utorak, 5 Decembra, 2023

Kratkovidost poslјedica pretjerane upotrebe digitalnih uređaja – VAŽNO OGRANIČITI KORIŠTENјE KOD DJECE

Najnovije vijesti

U svijetu je, poslјednjih nekoliko godina, došlo do porasta slučajeva  kratkovidosti. Uzrok tome je razvoj savremene tehnologije i prekomjerno korištenje mobilnih telefona i ostalih digitalnih uređaja. Psiholozi i oftalmolozi poručuju da se vrijeme provedeno uz mobilne telefone mora ograničiti, naročito kod djece.

Iz kuće više ne izlazimo bez mobilnih telefona, a to se posebno odnosi na mlade. Nemoguće je izbjeći kontakt sa savremenom tehnologijom, ali to treba svesti na razumnu mjeru, smatraju psiholozi. Osim što ovisnost o mobilnom utiče na vid, negativno se odražava i na razvoj komunikativnih sposobnosti.

”Svi sadržaji mimo mobilnih telefona, postaju manje bitni. Djeca često kažu da su im ti sadržaji dosadni. Što su više kraj mobilnih uređaja i video-igrica, manje su u socijalnom kontaktu. Tako da možemo zaklјučiti da na polјu emocionalnog razvoja osjećamo određene probleme, jer ako nema kontakta, nema ni komunikacije”, rekla je psiholog Zorica Railić Perić.

Poslјednjih nekoliko godina, u svijetu je sve više kratkovidih osoba. Poslјedica svega toga su upravo mobilni telefoni, tableti i ostali digitalni uređaji. Oftalmolozi su mišlјenja da se vrijeme provedeno za ovim uređajima mora ograničiti, naročito kod najmlađih.

”Djeca do tri godine ne treba da koriste mobilni telefon i gledaju na blizinu, dok ona uzrasta od tri do šest godina, mogu da koriste u kontinuitetu mobilni telefon ili tablet od pola sata do sat, u smislu da gledaju crtiće, a djeci od šest do 12 godina da se to ograniči na sat ili dva u kontinuitetu”, istakla je oftalmolog Nada Lukić.

Prekomjerno korištenje mobilnog telefona kod školaraca dovodi do loše koncentracije na nastavi. Zbog toga su psiholozi i oftalmolozi poručili roditelјima da na vrijeme reaguju i ograniče djeci korištenje digitalnih uređaja.

V. Nišević