Građani su nedavno imali priliku da prisustvuju besplatnoj demonstraciji samoodbrambene borilačke vještine krav maga, koju je organizovao Klub “Krav Maga” Prijedor. Sam izraz krav maga na hebrejskom znači “kontaktna borba”.

Radi se o borilačkoj vještini koja je razvijena u Izraelu, a čiju vrijednost su prepoznali i u tamošnjim odbrambenim snagama. U Republici Srpskoj krav maga se prvo pojavljuje u Specijalnoj jedinici policije, 2009. godine.

– Krajem te godine počelo se raditi i u civilnom sektoru. Od tada se i ja bavim njome i pripadamo organizaciji “Krav Maga Republika Srpska” – rekao je trener Aleksandar Ratković. Trenutno ova organizacija vrši obuku u šest gradova RS. Aktuelan je prijem novih članova, zbog čega su i organizovani besplatni treninzi u Prijedoru.

– Mi uvijek napominjemo ljudima da ne dolaze da gledaju trening, neka dođu da probaju. Dali smo tri potpuno besplatna treninga, jer krav maga se gledanjem ne može shvatiti – napominje Ratković.

Ko se odluči da trenira ovu vještinu, naučiće mnogo više od toga kako se odbraniti. Tu je i obuka iz pružanja prve pomoći, alpinizma, kao i redovno druženje članova Kluba u prirodi.

Kad je riječ o treninizma i seminarima organizovanim za pripadnice ljepšeg pola, cilj je naučiti kako postupati sa nasilnicima i drugim prijetnjama po život. Djevojkama je demonstrirano kako mogu da se odbrane od davljenja, hvatanja za ruke i napada nožem.

– Pokazana je i odbrana od hvatanja za kosu, jer smo primijetili da kod fizičkog obračuna među djevojkama, često dolazi upravo do toga – pojasnio je Ratković.

Fitnes instruktorka Dijana Grubiša prisustvovala je treningu i nije krila oduševljenje.

– Očigledno je da i druge djevojke slično misle. Mnogo smo naučile i nadam se da će ova priča da zaživi u našem gradu – rekla je Grubiša, koja se prvi put susrela sa ovom vještinom.

U prijedorskom klubu gaje slična očekivanja i nadaju se da su uspjeli na pravi način predstaviti krav magu, te da će dobiti mnogo novih članova koji će steći dragocjeno znanje o tome kako zaštititi sebe i svoje najbliže.

Z.J.

PrethodniBRANJEM I PRODAJOM GLJIVA POPRAVLJAJU KUĆNI BUDŽET (VIDEO)
SlijedećiPRIKLJUČCI NA VODOVODNU MREŽU: CIJENA OSTAJE ISTA (VIDEO)