16.8 C
Prijedor
Četvrtak, 22 Februara, 2024

KROZ OBJEKTIV MLADE PRIJEDORČANKE BOJANE BANOVIĆ (FOTO)

Najnovije vijesti

Bojanu Banović (21) prvo su zanimale kalkulacije, pa je završila Ekonomsku školu u Prijedoru. Zatim se odlučila za medicinu, jer kaže, da je to human posao i vanredno upisala Medicinsku školu. Danas uspješno rukuje inekcijama i zavojima, a uz to, trudi se da svaki svoj slobodan momenat provede uz foto-aparat, uz pomoć kojeg bilježi svakodnevne trenutke u svom okruženju.

Da to radi veoma dobro i sa ljubavlju, prepoznali su i naši sugrađani, ali i oni iz susjednih nam gradova. Često joj se javljaju da zabilježi njihove značajne momente u životu. – Moje prve fotografije su nastale kada sam imala 15 godina. Tada nisam razmišljala da ću se u budućnosti baviti ovim poslom. Uz podršku porodice sam kupila svoj prvi poluprofesionalni foto-aparat i tada sam počela amaterski da se bavim fotografijom. Svoju prvu izložbu fotografija priredila sam 2013. godine u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi. Tada sam imala veliku tremu, jer sam strahovala od kritika ljudi, ali kada sam vidjela njihove reakcije i čula komentare, to mi je dalo veliku motivaciju i vjetar u leđa – kaže Bojana.

Svakim danom njen profil na Instagramu i Fejsbuku “BB Photography” ima sve više pratilaca. Ljudi rado pogledaju kako to ona radi i jave joj se. – Pokušavam da što više koristim umjetnički stil fotografisanja. Sama biram lokacije i aranžiram setove za fotografisanje. Trudim se prenesem emociju. Kako bih postigla što bolje rezultate maksimalno koristim prirodne ljepote koje uočavam. Najdraže mi je fotografisati retro motive koji u sebi nose dašak prošlosti. Kroz tu svoju „viziju“ pokušavam da dočaram drugima moj pogled na svijet – dodaje ona.

Bojana vrlo entuzijastično “škljoca” svojim foto-aparatom. Kako se to kod nas kaže, “ima oko za detalj” i uvijek, na neki poseban način, hvata trenutke i emocije, zaustavlja vrijeme. – Volim da upoznajem nove ljude, svako od njih je drugačiji i sa različitim očekivanjima, a to je za mene uvijek novi izazov i još jedna prilika da izrazim svoju kreativnost. Koliko god da se taj posao čini jednostavnim i lakim, apsolutno nije. Tu je potreban prvenstveno talenat, izražen dodir za detalje kao i mnogo truda, vremena i želje za uspjehom. Moje mišljenje je da taj posao nije za svakoga. Trudim se da svaki svoj slobodan trenutak provedem uz fotoaparat – priča kroz smijeh Bojana.

U budućnosti ova mlada djevojka planira da u Prijedoru organizuje samostalnu izložbu svojih fotografija. Za sve one koji još uvijek razmišljaju da krenu njenim stopama, Bojana poručuje da se uz jaku volju i podršku svojih najbližih u tome mogu ostvariti. I naravno za taj početak nije dovoljan najskuplji foto-aparat, važno je, kako ona kaže, da imate “oko za detalj”.

M.Stegić