U toku je druga nedjelja četrdesetodnevnog Božićnog posta. Vrijeme je to kad vjerujući pravoslavni narod treba da se posveti postu, da se uzdržava zlih misli i  rđavih dijela, masne hrane, a više se treba posvetiti molitvi i dobročinstvima, poruka je protonamjesnika Dragana Hrvaćanina.

– Cilj posta je priprema za naš najradosniji praznik – rođenje vitlejemskog Bogomladenca Hrista. To činimo kroz post. Kroz pojačanu molitvu,  hrišćanske vrline i svako dobro  djelo. Da se pokajemo za učinjene grijehe, te da se kroz post vratimo Gospodu Bogu od kojeg smo otišli usljed grijeha – kaže Hrvaćanin

I ova pandemija je jedno iskušenje, i  treba da se više posvetimo Bogu i postu, te da se tako odupremo i prevaziđemo ove nedaće, navodi Hrvaćanin. Što se tiče pričešća, on napominje da su nedoumice oko  načina na koji se to radi uvijek postojale, tako i u ovrom vremenu,  ali da je riječ o viševjekovnoj hrišćanskoj tradiciji.

– Pričešće je sveta tajna u kojoj se sjedinjujemo sa Hristom. I njoj treba prisupiti, kao što sveštenik i kaže kad poziva vjerujući narod na pričešće „Sa strahom božijim,i vjerom i ljubavlju pristupite.“ To je Hristos, a znamo da je Hristos liječio od raznih bolesti i raznih neprilika koje su ljude snalazile – naveo je Hrvaćanin.

Dolazi i period kad mnogi pravsolavni Srbi obiljažavaju krsne slave, a među njima i Nikoljdan, kao jedna od najčešće proslavljanih. Hrvaćanin je napomenuo da se slava ne treba prekidati, te da se slavska svijeća treba paliti i u ovakvim iskušenjima.

– Suština slave jesu svijeća, žito i kolač koje treba unijeti u crkvu i osveštati. Ove godine to će uglavnom biti u krugu porodice. I to je sasvim dovoljno. Uzmimo primjer da jedne godine, zbog obilnog snijega ja nisam mogao otići kod domaćina na slavu. To ne znači da on ne treba da slavi samo zato što mu  neko drugi nije došao – kaže Hrvaćanin, dodajući da gostiju koliko može toliko i treba da bude, ponavljajuči da su suština slave svijeća, kolač i žito.

Z.J.