KUĆA NA DVA KLIZIŠTA (VIDEO)

Kuća na dva klizišta – tako bi se od juče moglo opisati domaćinstvo porodice Miočinović iz Bukove Kose nadomak Prijedora. Klizišta sa lijeve i desne strane kuće dovode u pitanje bezbjednost ove porodice.

Stabla voćnjaka, u toku noći, pomjerila su se za tri metra. Sve to nagovijestile su uznemirene pčele čije su košnice na klizištu i pas koji je u toku noći neprekidno lajao. Nezaposleni bračni par strahuje dočekati noć u kući koju su kupili prije 17 godina. Do sada, kažu, ni pomisli o klizištu nije bilo.

– Do ove godine ništa se nije dešavalo, sad je počelo, nigdje ne radimo, sad se odvaljuje zemlja i ne znam šta ćemo – kaže Nada Miočinović.

– Cijelu noć skoro nisam ni spavao, ja jutros ustao u 3 sata sa baterijom, nije bilo ništa. Kada sam ustao drugi put, negdje oko pola 7, onda sam tek vidio – kaže Pero Miočinović

Nekoliko metara iznada nalazi se magistralni put Prijedor-Kozarska Dubica. Pero Miočinović kaže da je klizište prouzrokovala voda koja se nema gdje sliti, jer su odvodni kanali neupotrebljivi, zatrpani i nedovršeni.

Inžinjer geologije Stanko Marković tvrdi da su propusti učinjeni prilikom izgradnje puta, kada je bilo neophodno obezbijediti odvode do potoka koji nije mnogo udaljen.

– Kanal koji je sa desne strane u pravcu Kozarske Dubice, pun je vode, jednim dijelom voda otiče kroz dva propusta, a jednim dijelom se zadržava tu i po izvještaju korisnika, ta voda tokom čitave godine ostaje tu. Ona lagano natapa kompletne prostore – kaže inžinjer geologije Stanko Marković.

Područje na kojem se nalazi selo Bukova Kosa poznato je po glinovitom zemljištu koje u svom sastavu ima visok udio uglja. Svemu doprinosi zadržavanje površinskih voda, zbog čega se stvaraju klizišta.

I.Pekarić

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!