Kulturno-umjetničko društvo „Kozara“ iz Prijedora održalo je godišnji koncert, kojim su obilježili 45 godina rada. Imaju oko 150 članova, raspoređenih u pet sekcija. Koncert u Dvorani „Mladost“ bio je prilika za predstavljanje nove koreografije, Igara iz Pirota.

– Ovo je nova generacija prvog ansambla, tako da radimo koreografije i program iz početka. Ja sam trinaest godina u ovom KUD-u i smatram ga svojim. Pratimo zajedno razvoj ovog društva i sa zadovoljstvom mogu reći da „Kozara“ polako postaje brend grada Prijedora. Svi mi radimo ovaj posao, jer ga volimo i nastojimo to prenijeti i na djecu – izjavio je Mihajlo Kadrić, koreograf iz Nove Pazove.  

Sofija Pačariz član je KUD-a „Kozara“ devet godina. Ponosi se jubilejom ovog društva i svime što su radili proteklih godina.

– Prvenstveno me je druženje motivisalo da se učlanim u KUD, ali važno je i očuvanje tradicije – ističe Sofija koja kaže da su joj, zbog tempa, najdraže Igre iz Gornje Pčinje i Vesele šopske igre.

Publika s pažnjom pratila koncert

Tokom godine, članovi ovog društva marljivo su radili, a kruna svega je godišnji koncert povodom važnog jubileja: 45 godina rada. Publika je uživala u igrama i pjesmama iz ovih krajeva, kao i iz Šumadije i drugih područja. Predsjednik KUD-a „Kozara“ Mladen Stakić podsjetio je da su tokom godine gostovali u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji, s tim da u  decembru ponovo putuju u Sloveniju. Gost na godišnjem koncertu bilo je prijedorsko Udruženje za očuvanje tradicije koje je nastupilo sa Muškom pjevačkom grupom.

Proba prije nastupa

– Predstavili smo se spletom od četiri izvorne pjesme. Velika je borba da se sačuva tradicija, ona izumire. Zato je potrebno zabilježiti što više onoga što su stari ljudi sačuvali, a mi, mlađi, da budemo kao transfer za buduće generacije na koje ćemo to prenijeti – rekao je Dejan Karlica, član ovog udruženja.

D. S.

PrethodniSVEČANO OTVOREN IZVIĐAČKI VIŠEBOJ „KOZARA 2019“
SlijedećiZAVRŠEN IZVIĐAČKI VIŠEBOJ