22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

KUKOLJ: ŠTO PRIJE ODRŽATI ZAJEDNIČKI SASTANAK (video)

Najnovije vijesti

Sindikalna organizacija „ArcelorMittala Prijedor“ zahtijeva da se što prije održi zajednički sastanak sa premijerom RS, resornim ministrom Petrom Đokićem, gradonačelnikom Prijedora te predstavnicima ove kompanije i Sindikata. 

– Zajedno moramo pronaći adekvatno rješenje u vezi sa novonastalom situacijom u ovoj kompaniji: smanjenjem broja zaposlenih, zbog smanjenja proizvodnje željezne rude – poručuju sindikalci.  

Saša Kukolj, predsjednik SO “ArcelorMittala Prijedor”, kaže da su i prethodnih godina imali najave da ovo može da se dogodi. Od tada su upozoravali nadležne na ovaj problem, koji zabrinjava radnike. O svemu su, kaže, na nedavnom sastanku obavijestili premijera RS, koji je istakao da će Vlada RS, u skladu sa zakonom, pružiti podršku radnicima prijedorskog “ArcelorMittala” i istovremeno sa rukovodstvom ove kompanije razgovarati i tražiti rješenja o svim pitanjima.

– Naš prijedlog je da se razgovara. Jedino tako možemo doći do konkretnog rješenja. Prebacivanje loptice sa jedne na drugu stranu, štetno je po radnike. Mi, unazad par godina, imamo konstantno smanjenje proizvodnje, stihijski odliv radne snage, u velikom broju. Sindikat želi inicirati da se što prije postigne dogovor za čije sprovođenje će se obavezati i „ArcelorMittal Prijedor“ i Vlada RS, a koji ne bi bio na štetu radnika – rekao je Kukolj, te naglasio da su i predstavnike “ArcelorMittala Prijedor” obavijestili o ovom sastanku.

Predsjednik Sindikata metalaca i rudara RS, Obrad Belenzada, u telefonskom razgovoru nam je rekao da je, konačno, vrijeme da se aktivira pitanje RŽR “Ljubija”, s obzirom na stanje u Omarskoj.

– Sindikat je od dolaska “ArcelorMittala” u Prijedor tražio da se aktivira kop u Ljubiji, da bi se produžio vijek rudarenja u Prijedoru. Sindikat ne navija ni za koga, tražimo da se kopa ruda i zapošljavaju ljudi, a ko će biti vlasnik, sasvim je svejedno, naš cilj je da radnici ne ostaju bez posla – rekao je Belenzada.

Cilj sindikata je, kako je poručeno, da zaštititi postojeća radna mjesta i to ne samo u “ArcelorMittalu Prijedor”, već i u “Željeznicama RS”, Naftnoj industriji, “Elektroprivredi RS” i više od 150 kooperanata sa kojima ova kompanija sarađuje.

M.Šodić