17.8 C
Prijedor
Petak, 31 Marta, 2023

KULTURNI KARAVAN SEZONU ZAVRŠIO U DONJIM ORLOVCIMA

Najnovije vijesti

U prepunom društvenom domu u Donjim Orlovcima održana je poslednja ovosezonska manifestacija „Veče kulturnog stvaralaštva“ koja je okupila stotinu učesnika. U programu su nastupili učenici OŠ „Desanka Maksimović“ Prijedor – Područno odjeljenje Donji Garevci, članovi SKUD-a „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor, KUD „Kozara“ Prijedor, glumci Dramskog studija „Živko Desnica“, muzičari i narodni umjetnici.

– Predstavili smo se mladom, muškom pjevačkom grupom koja okuplja desetak članova od 12 do 18 godina. U poslednja dva mjeseca oni se aktivno bave pjevanjem izvorne pjesme Kozare i Potkozarja, a samim tim rade na njegovanju tradicije ovog kraja – rekao je predsjednik KUD-a „Kozara“ Miljan Banović. On je podsjetio da u ovom društvu, pored mlade, imaju i dvije starije sekcije izvornog melosa, sekciju izrade narodnih rukotvorina, folklornu te muzičku sekciju. U programu „Večeri kulturnog stvaralaštva“ učestvovao je i SKUD „Dr Mladen Stojanović“, Prijedor, sa svojom ženskom vokalnom grupom i folklornom sekcijom Gornji Orlovci. Milena Marić, predsjednik SKUD-a, rekla je da rado učestvuju na ovakvim manifestacijama kojima je cilj promocija kulturnog stvaralaštva u ruralnim sredinama te podsticanje mladih na igru, pjevanje i njegovanje tradicije.

Pred brojnom publikom u Donjim Orlovcima nastupili su đaci OŠ „Desanka Maksimović“, Područno odjeljenje Donji Garevci. Učiteljica Gordana Kečan rekla je da se djeca rado uključuju u rad hora, dramske i ritmičke sekcije.

– Oni su udaljeni od grada i nemaju toliko dostupne vannastavne aktivnosti kao gradska djeca. Zbog toga im mi, kroz rad naših sekcija, omogućavamo  da što više učestvuju i nastupaju. Oni to rade sa ljubavlju, shvataju to kao igru, a ne kao neko opterećenje – rekla je Kečanova.

Manifestaciji je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Aleksandar Miljuš. On je pohvalio organizaciju i posjetu te potvrdio podršku Gradske uprave Prijedor „Večeri kulturnog stvaralaštva“. Koordinator ovog kulturnog karavana, Saša Goronja, podsjetio je da su u ovoj sezoni posjetili šest sela.

– Poslednja ovosezonska manifestacija, baš kao i sve dosadašnje, opravdala je svoj cilj, a to je promovisanje rada kulturnih stvaralaca svih generacija, posebno mladih. Protekle zime zaista je bilo brojnih učesnika u programu u svim ruralnim dijelovima našeg grada. Posjeta je svaki put bila odlična i smatram da je ono što večeri kulturnog stvaralaštva donose sa sobom, vrijedno pažnje – rekao je Goronja.

Pokrovitelj je Grad Prijedor. Medijski pokrovitelj je IPC „Kozarski vjesnik“, a prijatelji Manifestacije „Autotransport Prijedor“ i Tvornica keksa „Mira“, članica KRAŠ grupe.

D. S.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!