22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

Kupovina za zimnicu još uvijek nije u punom jeku

Najnovije vijesti

Početak jeseni obilježava i priprema zimnice. Prodaja voća i povrća nije kao prethodnih godina, ali trgovci se nadaju poboljšanju jer pripremanju zimnice još nije kraj. Na Gradskoj tržnici u Prijedoru još uvijek mirno i bez velike gužve. Građani uglavnom kupuju nužne namirnice za dnevnu potrošnju, a na tržnici očekuju da će kupovina za zimnicu, u narednom periodu, početi u većim razmjerama kaže prodavač Milan Kantar. Cijene povrća su uglavnom veće u odnosu na prethodne godine, s obzirom na nepovoljne vremenske prilike.
– Paprike se kreću od 1 do 2 KM, jaja 4 do 5 KM, bijela bundeva 1,5 KM, krastavci od 1,5 do 2 KM, crveni luk 2 KM , krompir od 1 do 1,5 KM. Bijeli luk 10 KM . To su cijene koje su baš povoljne, ali kupovna moć opada zato što je nizak standard, ljudi nemaju novca i to je najveći problem – kaže Kantar.

Dragica Miladinović je na štandu izložila svoje šarolike domaće proizvode. I ona potrvrđuje da prodaja nije kao prošle godine, ali izdvaja proizvode koji se najviše prodaju.

-Za zimnicu se uglavnom prodaju sitni kornišoni, crvena paprika, paradajz, krastavac. Inače ide dosta i lubenica. Što se tiče prodaje, nije baš nešto posebna. Da li je zbog polaska djece u školu, nabavljanja drva, ali nije kao prošle godine- rekla je MiladinovićevaProdavci se nadaju boljoj prodaji jer je pripremanje zimnice tek krenulo. Cijene povrća se, kako kažu, neće znatno mijenjati.

V.G.