-0.2 C
Prijedor
Subota, 28 Januara, 2023

LANI U SRPSKOJ BILO IZMEĐU 800 I 900 NOVOOBOLJELIH OD KARCINOMA PLUĆA

Najnovije vijesti

U Republici Srpskoj je tokom prošle godine bilo između 800 i 900 novooboljelih od karcionoma pluća, izjavio je ljekar Mirko Stanetić sa Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Srpske.
Precizan registar oboljelih od raka pluća, kako je rekao, nemaju, a uglavnom raspolažu sa podacima koje dobiju iz Svjetske mreže “Globokan”.

On je dodao da se i struktura oboljelih promijenila, navodeći da se ranije govorilo o karcinomu pluća kao bolesti starijih, a da danas postoji i srednja generacija oboljelih od različitih tipova malignih bolesti respiratornog trakta.

To, kako je rekao, sigurno stavlja još neke riziko-faktore koji se možda u ovom trenutku ne prepoznaju.

“Genetika nam pomaže u tome svemu. Otkrili smo brojne mutacije na tim genima oboljelih i prema tim mutacijama danas liječimo neke bolesnike, a rezultati su više nego impresivni”, izjavio je Stanetić novinarima pred početak sastanka predstavnika UKC-a sa predstavnicima Udruženja oboljelih od raka pluća “Diši za život”.

Stanetić je rekao da je karcinom pluća kod većine bolesnika prerastao u hroničnu bolest, te da je riječ o bolesnicima koji se liječe godinama, a najveći broj oboljelih su pušači.

On je naveo da se najveći broj oboljelih od ove bolesti liječi u UKC-u Republike Srpske, a da su od od 2018. godine, zahvaljujući naporima svih institucija Republike Srpske, uvedene brojne inovativne terapije i učinjen ogroman iskorak.

“Čak mislim da smo lideri u regionu u svim tim novim stvarima koje su ušle u plućnu onkologiju, a rezultat je ono što naši pacijenti vide – kvalitetan život i dugačak period potpunog vremena bez progresije bolesti, što je naš cilj”, rekao je Stanetić.

Prema njegovim riječima, cilj današnjeg sastanka je sagledati kakve su potrebe oboljelih od karcinoma pluća, šta im je potrebno i šta UKC sa svojim zaposlenima može da uradi da im olakša i omogući bolje izlječenje i bolji tok terapija.

Predstavnik Udruženja oboljelih od raka pluća “Diši za život” Dragomir Đukić je zahvalio je UKC-u, rukovodstvu, ljekarima i osoblju, koje pruža veliku podršku i uspješno liječi oboljele od karcinoma pluća.

“Želimo skrenuti pažnju onima koji nisu oboljeli, a sutra mogu da obole, da je prevencija jako bitan faktor za život svakog čovjeka, jer ako se pravovremeno otkriju određene poteškoće i problemi sa plućima – onda se liječenje može uspješnije obavljati i rezultati će biti sigurno pozitivniji”, rekao je Đukić.

Đukić je istakao da Udruženje želi da kroz institucije Srpske koje su vezane za zdravstveni sistem budu obezbijeđeni bolji uslovi i značajnija sredstva za preventivno i kvalitetnije dijagnostičko i terapijsko liječenje pacijenata.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je da je ova zdravstvena ustanova svim kapacitetima prilagođena potrebama stanovnika Republike Srpske i imaju najsavremeniju dijagnostiku.

“Naš zadatak je bio da obezbijedimo dobre uslove, savremenu dijagnostiku i ono što je najbitnije – dobro obučen kadar. Ponosan sam na saradnike, oni primjenjuju sve terapijske metode koje se primjenjuju u svim zemljama Evrope i svijeta”, izjavio je Đajić.

LJekar Lora Novaković sa Klinike za plućne bolesti UKC-a rekla je da se u UKC-u primjenjuju svi najnoviji modaliteti liječenja, dijagnostički i terapijski tretmani, dodavši da uvijek postoji mogućnost za bolje i više, a da im je u tom smilsu potrebna riječ pacijenata.

Udruženje oboljelih od raka pluća “Diši za život” je sa predstavnicima UKC-a Republike Srpske održalo danas u ovoj zdravstvenoj ustanovi sastanak s ciljem što bolje saradnje pacijenta i medicinskih profesionalaca.

SRNA