Cijene lijekova u Bosni i Hercegovini formira Agencija za lijekove, a veledrogerije i apoteke imaju ograničene marže. Ovo je praksa u svakoj državi, kažu u “Gradskoj apoteci” Prijedor, odgovarajući na pitanje zašto su pojedini lijekovi u Srbiji duplo i više jeftiniji nego kod nas.

Svaki proizvođač koji ima namjeru da stavi lijek na tržište, mora dobiti saglasnost, odnosno, registrovati ga kod državne Agencije za lijekove, koja vrši sve propisane provjere i formira cijenu koja je definisana za tu vrstu lijeka. Pojašnjava priču o formiranju cijena lijekova Milan Kubat, direktor “Gradske apoteke” Prijedor dodajući da bi teoretski, lijekovi u BiH trebali da imaju istu ili približnu cijenu, koja između ostalog, zavisi i od visine marže veledrogerije i apotekara, koja može maksimalno iznositi 20 odsto.

– Velika drogerija ima svoju dozvoljenu maržu i poslovnu politiku. Da li će u potpunosti iskoristiti tu svoju veledrogerijsku maržu ili neće, to je njena stvar, a apoteke opet nabavljaju od veledrogerija i imaju svoju definisanu maržu, maksimalno 20 odsto za lijekove. Sad je opet pitanje da li će apoteke iskoristiti tu svoju dozvoljenu maržu ili neće, tako da se cijene lijekova mogu kretati naviše i naniže do tog maksimalnog dozvoljenog iznosa – pojasnio je Kubat.

Ako apoteka posluje u skladu sa zakonom, nema veliki manevarski prostor za formiranje niže ili više cijene lijeka. Uglavnom se koristi maksimalna marža, a zašto Kubat pojašnjava:

– Apoteke su jako skup biznis, tako da je tih 20 odsto obično donja granica rentabilnosti, jer u apoteci sve košta puno više nego u drugim trgovinama, počev od kadra koji je visokoobrazovan, pa do uslova u kojima se mogu držati ljekovi i pažnje koja se posvećuje, kao i svega onoga što apoteka mora ispoštovati. Recimo, banalne stvari kao što su izvještaji koje moramo da šaljemo fondu, zatim ministarstvu zdravlja… tako da je prodaja ljekova mnogo komplikovanija od obične trgovine – kaže on.

Dodaje da je tačna priča da su lijekovi u Srbiji puno jeftiniji nego u BiH.  – Srbija je druga država, ima svoja pravila igre i određuje kako će se kretati cijena pojedinog lijeka. To je stvar svake države. Da uredi svoje tržište kako želi – kaže Kubat.

P.Š.

PrethodniSUTRA POČETAK OBUKE ZA VAKCINACIJU
SlijedećiČUBRILOVIĆ SUTRA SA PAVLOVIĆEM U PRIJEDORU