Policijska uprava Prijedor ima svoju ljepšu stranu: policijske službenice. Sve ih je više i ravnopravno s muškim kolegama, bez poštede, dijele odgovornost posla. Sa svojstvenim šarmom, uz poznatu žensku intuiciju, nerijetko su mnogo sistematičnije u rješavanju povjerenih im zadataka

Zvezdana Alendarević, portparol je Policijske uprave Prijedor. Završila je Visoku školu unutrašnjih poslova u Banjaluci. Počela je na radnom mjestu inspektora za opšti kriminalitet, potom kao inspektor za privredni kriminalitet i odnedavno kao portparol. U Ministarstvu unutrašnjih poslova je jedanaest godina. Žene policijski službenici više nisu rijetkost, malo ko se sad okreće za ženom u policijskoj uniformi. I kolege ih ozbiljnije shvataju, mada u početku nije bilo tako.

Zvezdana Alendarević, portparol je Policijske uprave Prijedor

– Zadovoljne smo. U početku je bilo komentara tipa: “Šta ćete vi u policiji, nije vam mjesto tu” i pitanja u stilu: “Znate li vi da je ovo zahtjevan i težak posao, znate li da ćete morati izlaziti na teren, obuti čizme, ustajati u toku noći, izlaziti na uviđaj, raditi racije…”. Vremenom su prihvatili da smo u stanju da obavimo posao jednako dobro kao muške kolege, tako da mislim da sad apsolutno postoji solidarnost i ravnopravnost što se tiče ovog posla – priča Alendarevićeva.

Dragana Despot, inspektor za privredni kriminalitet u PU Prijedor, kaže da je oduvijek znala da će se baviti ovim poslom. Prije privrednog kriminaliteta, bila je u Odjeljenju za suzbijanje narkotika u Policijskoj upravi Trebinje, tadašnjem Centru javne bezbjednosti. Nakon toga je došla, kako kaže, u svoj Prijedor, mada nikad nije birala grad u kojem će se baviti poslom koji voli.

Dragana Despot, inspektor za privredni kriminalitet u PU Prijedor

– Odmalena mi je bila želja da budem policajac inspektor. Već sam u srednjoj školi htjela da idem u policijsku srednju školu, no  mislim da je baš te godine ukinuta, pa sam morala završiti opštu srednju školu. Poslije sam upisala policijsku školu unutrašnjih poslova, završila je i danas sam tu – priča Dragana.

Obje naše sagovornice se slažu u jednom: da žene nekad više mogu doprinijeti u sferi ovog posla nego muškarci. Presudna je, valjda,   ženska intuicija, ali i sistematičnost u poslu.

– Govorim iz iskustva. Radila sam na krivičnim djelima gdje su oštećeni bili djeca, gdje su žene žrtve nasilja u porodici i seksualnih delikata. Tako da je taj pristup policijske službenice bio daleko efikasniji i produktivniji nego da je taj posao odradio neki od muških kolega policajaca – kaže Alendarevićeva.

Da ne bude zabune, riječ je o prilično zgodnim policajkama kojima se nerijetko udvaraju i oni koje saslušavaju. Naravno, bezuspješno. Zvezdana se iskreno nada da će i žene policijski službenici zasluženo napredovati u poslu koji odgovorno i ponosno obavljaju. Ima tu i dosta dodatnih obuka, seminara gdje se usavršava znanje te  planova za dalje. Ona je pohvalila saradnju s medijima kojima je, inače, na raspolaganju, raspoložena i nasmijana puna 24 sata. I Dragani je drago što se sve više djevojaka opredjeljuje za ovaj posao za koji je, između ostalog, presudna i psihofizička pripremljenost. U PU Prijedor radi 116 žena, 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih, a 29 ih je na pozicijama policijskih službenika.

– Što se tiče muških kolega, nisam nikad imala ni jednu neprijatnu situaciju. Možda se malo u pozadini primijeti da muškarci, ipak, žele da dominiraju, da mi njima pustimo da misle da bolje obavljaju posao, ali mi nismo tu da se s njima takmičimo. Nadopunjavamo se u ovom poslu. Nešto mi možemo bolje, nešto oni, tako da sve funkcioniše savršeno – kaže inspektor Dragana Despot.

M.Z.

foto: Giga

PrethodniU AKCIJI VOZAČ-PJEŠAK SANKCIONISANA 232 VOZAČA I 40 PJEŠAKA
SlijedećiIDUĆE GODINE VODA IZ CRNOG VRELA U DOMAĆINSTVIMA (FOTO i VIDEO)