U organizaciji matične biblioteke „Ćirilo i Metodije“ u gradskoj čitaonici večeras je počela radionica pod nazivom „Ljeto sa kaligrafijom“ u kojoj će polaznici vještine  lijepog pisanja učiti do 17. juna. Radionicu vodi Silvana Ručnov koja se kaligrafijom bavi nepune dvije decenije. Pojašnjava da kaligrafija ima sve više pristalica u svijetu, ali i regionu.

Silvana Ručnov

-Mada zvuči  malo nelogično, ali je kaligrafija  oživjela s internetom. I sad ima neku svoju priču i jedan je od top deset hobija u mnogim zemljama. Do nas je stigla na jedan lijep, suptilan način u kojem se lijepo pisanje nekako izdvojilo sa digitalnom erom- kaže Silvana koja u Prijedoru boravi treći put.

Prvi je imala samostalnu izložbu u „Galeriji 96“, u drugom boravku vještinama lijepog pisanja podučavala je nastavni kadar, a u ovoj trećoj radionici Prijedorčane koji žele što više naučiti o ovoj vrsti umjetnosti. Mara Ećim, direktorica biblioteke „Ćirilo i Metodije“, kaže da je kaligrafija bila logičan izbor „pošto smo zaboravili da lijepo pišemo“.

“Tako je prošle godine započelo naše druženje, na insistiranje nastavnika Osnovnih škola. Cilj je bio da oživimo taj lijepi rukopis.“, rekla je Ećim. „Ljeto sa kaligrafijom“ dio je manifestacija „Kulturnog ljeta“ u Prijedoru.

Više fotografija možete pogledati OVDJE!!!

M.Z.

foto: Giga

PrethodniIZ UNIŠTENOG KOMBIJA VOZAČ IZAŠAO NEPOVRIJEĐEN
SlijedećiŠTA ĆE SE DESITI AKO SEDAM JUTARA PIJETE SLANU TOPLU VODU