Vikend u Prijedoru bio je u znaku folklora, a naši sugrađani mogli su da uživaju u nastupu Folklornog ansambla “Vila” iz Novog Sada.

Ansambl je osnovan davne 1934. godine, a ovo je njihov prvi nastup na našim prostorima, rekao je Milorad Lonić, umjetnički direktor “Vile”. – Ansambl je mijenjao imena, sada nosi stari naziv “Vila”. Njegujemo srpsku tradiciju i tradiciju svjetske kulturne baštine – dodao je on.

Dugogodišnji član ovog ansambla, koji važi za jedan od najuspješnijih u Srbiji i šire je i Ivana Jerinkić. Kako kaže, ljubav prema folkloru gaji još od malih nogu i mišljenja je da se tradicija mora njegovati i čuvati.

– Ljubav prema folkloru se javila još u osnovnoj školi. Prolazila sam pored društva i čula dinamičnu igru i poželjela sam da i ja igram. Kada su me roditelji upisali, vidjela sam da mi se jako dopada. Veoma je bitno da čuvamo tradiciju, jer mlade generacije ne cijene dovoljno tradiciju i naše narodne običaje. Mi im, na ovaj način, pokazujemo kakve su prije igranke i okupljanja bili i kakvi su običaji bili – istakla je Jerinkićeva.

Koncert ovog folklornog društva organizovalo je Udruženje za očuvanje tradicije uz pomoć i podršku Kulturno-umjetničkog društva “Kozara”, a prethodili su mu promocija knjige “Koreografija – tradicionalni ples na sceni”, te seminar na temu “Parovne igre Srema, Banata, Baranje i Bačke”.

B.D.

PrethodniKOŠARKA: “PRIJEDOR SPARTAK” DOČEKUJE “BORAC”
SlijedećiODRŽAN STONOTENISKI TURNIR TOLERANCIJE (video)