12.8 C
Prijedor
Četvrtak, 28 Septembra, 2023

LUKAČ: DUŽNOST JE SJEĆATI SE NAŠIH JUNAKA

Najnovije vijesti

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas u Prijedoru, gdje je prisustvovao obilježavanju 23 godine od formiranja Sedmog odreda Specijalne brigade policije MUP-a Srpske, da je dužnost svih sjećati se i odavati počast junacima koji su položili najveću žrtvu za Republiku Srpsku – svoj život.

Dragan Lukač

“Obilježavanje dana ratnih jedinica prilika je da se svi zajedno prisjetimo onih koji su dali svoje živote za stvaranje Srpske i da im odamo počast. Danas smo ovdje da se prisjetimo osnivanja prijedorskog odreda specijalne policije”, naglasio je Lukač.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je i sam, kao pripadnik Vojske Srpske, imao priliku da veliki broj borbenih dejstava izvede sa brigadom specijalne policije i da i posljednja dejstva u proteklom ratu budu na ovom prostoru Podgrmeča i Prijedora i sa pripadnicma Sedmog odreda specijalne policije.

Milomir Savčić
Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske

“Danas želim da odam dužnu poštu poginulim pripadnicima odreda policije, da izrazim duboko poštovanje prema svim pripadnicima Specijalne brigade policije i da istaknem njihov ogroman doprinos koji su dali u stvaranju Srpske. To je bila jedna od najmobilnijih jedinica koju smo imali na prostoru Republike Srpske”, naglasio je Savčić.

Ratni komandant Sedmog odreda Specijalne brigade policija MUP-a Republike Srpske Zlatko Brdar rekao je da obilježavanje 23 godine od formiranja ovog odreda predstavlja mogućnost da se njeni pripadnici prisjete svojih saboraca i da odaju dužnu poštu poginulim drugovima.

Zlatko Brdar
Zlatko Brdar, ratni komandant Sedmog odreda Specijalne brigade policija MUP-a Republike Srpske

“Sa ponosom se prisjećamo osnivanja, ali i naših poginulih drugova, njihovih vojničkih vrlina, hrabrosti, djela i lika, a ujedno vodimo brigu i o njihovim porodicama”, istakao je Brdar.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je ovo prilika za prisjećanje na časna imena ljudi koji su ugradili najviše za odbranu temelja Republike Srpske i časti naroda koji je ovdje živio.

Milenko Đaković
Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora

“Grad Prijedor ponosan je na pripadnike Sedmog odreda specijalne policije koji u dokazali da se čojstvo i viteštvo i u ratu dokazuje i time doprinijeli da mi danas gradimo mirnu budućnost u kojoj će živjeti njihovi i naši potomci”, rekao je Đaković.

Na 23 godine od formiranja Sedmog odreda specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske služen je parastos u Crkvi Svete Trojice, položen vijenac ispred spomenika “Za krst časni” svim poginulim prijedorskim borcima, te položeni vijenci ispred spomen-ploče za sedam poginulih pripadnika odreda i prislužene svijeće i zgradi policije.

Vijence su položili i predstavnici Centra javne bezbjednosti Prijedor, komande Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske, delegacije odreda Specijalne brigade policije iz Trebinja, Doboja, Foče, Pala i Ilidže, te porodice poginulih pripadnika specijalne brigade iz Prijedora.

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE!

izvor: Srna

foto: Giga