12.8 C
Prijedor
Petak, 23 Februara, 2024

MAHMUTBEGOVIĆ I ĐAKOVIĆ O POLOŽAJU POVRATNIKA U PRIJEDORU

Najnovije vijesti

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović posjetila je Prijedor, gdje se sastala sa gradonačelnikom Milenkom Đakovićem. Na sastanku je razgovarno o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u našoj zemlji, položaju povratnika kao i o projektima koji se realizuju u Prijedoru, kada je ova populacija u pitanju.

Mahmutbegovićeva je istakla da je Prijedor grad sa najvećim brojem povratnika u Bosni i Hercegovini, te da je primjer uspješnog rada lokalne zajednice kada je briga o povratnicima u pitanju.

-Dotakli smo se i pitanja obrazovanja, jer problem obrazovanja i korištenja jezika nije prisutan samo u RS, nego i u FBiH.  Ovdje su u pitanju Bošnjaci i bosanski jezik, a u FBiH Srbi i srpski jezik. Mi nosimo jednako svi određene probleme, naša budućnost mora biti na bazi razumijevanja, gajenja dobrih odnosa i da zajedno gradimo bolju budućnost – rekla je Mahmutbegovićeva.

Đaković je istakao da je počastvovan time što je njihov rad prepoznat kao dobar primjer kada su međunacionalni odnosi u pitanju.

-Mi imamo jednu visoku tekovinu dobrog razumjevanja međunacionalnih odnosa u ovom gradu, a nastavićemo da riješavamo i otvorena pitanja koja još uvijek nisu razriješena, na zadovoljstvo i uz razumjevanje svih građana Prijedora – dodao je Đaković.

Na sastanku je konstatovano da se u uslovima u kojima se nalazimo, političkim i ekonomskim, mogu napraviti značajni iskoraci, kada su međunacionalni odnosi u pitanju.

M.Stegić

foto: Giga