Opasnosti od epidemije gripa u Prijedoru trenutno nema. Podaci prijedorskog Doma zdravlja za prvih šest sedmica 2020. godine pokazuju da je broj broj oboljelih od akutnih respiratornih oboljenja 640, a broj oboljelih od stanja sličnih gripu oko 139. Što se tiče gripa, nema većeg broja potvrđenih slučajeva, kaže dr Milica Otković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe.

-Što se tiče influence, odnosno gripe, broj serološki potvrđenih slučajeva je tri. Od toga se u dva slučaja radi o tipu “A”, a jedan slučaj je tip “B”. Serološki nepotvrđenih slučajeva je ukupno pet – kaže dr Otković.

Ovo je period godine kada se javljaju prehladna stanja, a ne grip, budući da se često miješaju ovi pojmovi. O kojem se oboljenju tačno radi, utvrđuju ljekari prilikom pregleda.

Provjetravanje prostorija, što kraći boravak na mjestima sa većim brojem ljudi, redovno pranje ruku, preporuke su da se smanji rizik od zaraze. Ukoliko već postoje simptomi poput kašlja, kihanja, povišene temperature ili curenja iz nosa, potrebno je ograničiti boravak u prostoru, a bolesna osoba trebalo bi što manje vremena da provoditi sa zdravima. Ukoliko se ide kod ljekara, preporučljivo je nošenje maske.

Zbog opšte epidemiološke situacije, uprava Bolnice “Dr Mladen Stojanović”   zabranila je, do daljnjeg posjete pacijentima koji su hospitalizovani u ovoj ustanovi.

Z.J.

PrethodniRazvijanje prekograničnih pilot-turističkih ruta (video)
SlijedećiKOMUNALNA POLICIJA: NAJVIŠE ŽALBI NA NEODRŽAVANJE STAMBENIH ZGRADA (video)