-1.2 C
Prijedor
Utorak, 7 Februara, 2023

MALI GRADSKI TRG: LIMUNADA I BAKLAVA ZA RAMAZANSKI BAJRAM

Najnovije vijesti

Radost Ramazanskog bajrama se uvijek, osim sa rodbinom, ukućanima i prijateljima, dijeli sa komšijama i sugrađanima. Upravo tako bilo je danas na Malom gradskom trgu u Prijedoru, gdje je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice, a uz podršku više nevladinih organizacija, priređeno bajramsko druženje uz limunadu i baklavu, tradicionalno slatko koje se uz ovaj praznik nalazi na svakoj bošnjačkoj trpezi.

– Mi sa ove manifestacije, šaljemo poruke, mira, ljubavi i tolerancije za sve ljude – izjavio je glavni imam Medžlisa Islamske vjerske zajednice Prijedor Husein efendija Velić i dodao da je organizovana pod motom „Podijelimo radost bajrama zajedno”.

Gastronomskoj svečanosti na Malom gradskom trgu juče je prethodio bajramski prijem za predstavnike javnog, političkog i vjerskog života u dvorištu Čaršijske džamije kojem su, pored ostalih, prisustvovali gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i predsjednik Skupštine grada Prijedora Sead Jakupović.

Ramazanski bajram je, da podsjetimo, jedan od najvećih islamskih praznika koji se uobičajno proslavlja u krugu porodice i prijatelja. U Prijedoru je to, međutim, i „praznik više“, jer ga pripadnici ovdašnje Islamske zajednice, pod motom „Podijelimo radost bajrama zajedno”, radosno dijele sa svim svojim sugrađanima.

https://www.youtube.com/watch?v=kvf9p-OPwd4&feature=youtu.be

R.R.