5.8 C
Prijedor
Srijeda, 7 Decembra, 2022

Malinari zajedno jači na tržištu (video)

Najnovije vijesti

Centar za ekonomski i ruralni razvoj iz Laktaša u saradnji sa Savezom proizvođača jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini, organizovao je u Prijedoru okrugli sto na temu: „Problemi i rješenja u sektoru jagodičastog voća“.

Na okruglom stolu su predstavljeni rezultati istraživanja tržišta (prodaje i izvoza) i stanja organizacija proizvođača. Na području BiH ima oko 20.000 uzgajivača jagodičastog voća, a prošle godine je ostvarena proizvodnja od 23.000 tona. Zanimljivo je to da je BiH osma zemlja u svijetu kada je u pitanju uzgoj jagodičastog voća.

– Baš zbog toga je ovaj sektor vrijedan pažnje i dalje potpore vlasti, kako bi se zadržala ova pozicija i ostvarila još bolja, što znači da otkupna cijena maline mora biti zadovoljavajuća za voćare – rekao je Armin Kurbegović iz Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH.  Ono što je vrlo bitno, uzgajivači su zajedno jači na tržištu.

– Ovdje smo da podstaknemo proizvođače da se udružuju na lokalnom nivou, a da to udruživanje kasnije prerasta u savez. Pregovori sa otkupljivačima i institucijama su mnogo uspješniji ukoliko je onaj ko pregovara reprezentativniji. S tim u vezi, jako je važno da imamo reprezentativna udruženja i savez, kako bismo zajednički nastupali i poboljšali stanje na terenu – rekla je Ivana Paić iz Centra za ekonomski i ruralni razvoj iz Laktaša. Na području Prijedora ima oko 60 uzgajivača jagodičastog voća.

– Ove godine zadovoljni smo rodom, kvalitetom i cijenom jagode. Posljednje dvije godine imamo problema sa otkupnom cijenom maline, zato moramo naći način da bude isplativa proizvodnja. Još uvijek ne znamo otkupnu cijenu, očekujemo da će ipak biti veća nego prošle godine, uskoro počinje prva berba, pa ćemo da vidimo – rekao je Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedor.

Pored otkupne cijene maline, brine ih i nedostatak hladnjače. U saradnji sa Gradskom upravom Prijedor, voćari pronalaze adekvatno rješenje, aktivno rade na završetku projekta vezanog za nabavku hladnjače i traže konačni model. Na ovaj način, te kroz brojne podsticaje i skupove ovoga tipa, Gradska uprava potpomaže voćare.

– Uzgajivači su imali priliku da čuju prave savjete od stručnjaka, kako dalje postupati u proizvodnji i, ono što je vrlo bitno, kako da organizovano nastupaju na tržištu, kako bi ostvarili odgovarajući prihod – rekla je Tatjana Marić, šef Odsjeka za unapređenje poljoprivrede u GU Prijedor. Okruglom stolu prisustvovali su uzgajivači maline sa područja Prijedora, predstavnici Udruženja voćara, nadležnih resora u oblasti poljoprivrede, kao i učenici Poljoprivredno-prehrambene škole u Prijedoru.

 

M.Stegić