20.8 C
Prijedor
Subota, 23 Septembra, 2023

Maline se izborile sa vremenskim neprilikama (video)

Najnovije vijesti

Ovogodišnja berba malina je počela. Cijena i plasman su bolji u odnosu na prošlu godinu, iako su proljetne vremenske neprilike i obilnije padavine otežavale razvoj i prouzrokovale blago kašnjenje sazrijevanja ove voćke.
Pojavom novih firmi koje otkupljuju maline, bilježi se i porast otkupne cijene. Prethodnih godina bila je oko 1.50 KM za kilogram, a ove godine je 2.60 KM za sortu “miker” i 2.30 KM za sortu “vilamet”. Danijel Egić, rukovodilac Republičke kancelarije za poljoprivredu Vlade RS i jedan od proizvođača ove slatko-kisele voćke, optimistično govori o trenutnom stanju.

– Moram da pohvalim poljoprivredne proizvođače koji su ostali u ovoj proizvodnji s obzirom da je ranijih godina bilo veoma teško zbog cijene i nemogućnosti plasmana. Onaj ko je ostao u proizvodnji, ove godine može da očekuje neku manju satisfakciju, iako to nije cijena koju mi očekujemo, ali se nadamo da će još da se popravi u odnosu na ovu godinu i dostigne cijenu od tri marke koju mi očekujemo i zbog koje se isplati ovo raditi – kaže Egić.

Na Egićevom malinjaku u Brezičanima rade se i ogledi u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom iz Banjaluke. Pored master radova, sprovode se i testiranja na insekte, tzv.  sivu pljesan, ogledi na azijsku voćnu mušicu, insekta koji napada jagodičaste voćne vrste.

KV