-0.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 4 Decembra, 2023

MALJČIĆ: OMOGUĆENA PRODAJA SVINJA UZ MAKSIMALNE KONTROLE I OPREZ

Najnovije vijesti

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Mišo Maljčić rekao je da će danas usaglašenim mjerama za suzbijanje afričke kuge svinja u Srpskoj uzgajivači svinja moći legalno, uz maksimalne mjere kontrole i opreza, nastaviti sa prodajom svinja.
Maljčić je nakon sastanka u Banjaluci, koji je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, pozvao svoje kolege da se striktno pridržavaju mjera ekspertskog tima veterinara koji su precizno utvrdili proceduru testiranja, prodaje i transporta svinja.

“Sa sastanka izlazim zadovoljan i mogu nazvati svoje kolege da odahnu, da mogu biti dosta sigurniji i što se tiče afričke kuge i svog ekonomskog opstanka”, rekao je Maljčić.

Šef ekspertske grupe doktora veterinarske medicine Drago Nedić rekao je da meso koje bude pregledano ispunjava sve uslove da bude upotrijebljeno.

On je istakao da se nastavlja maksimalna borba sa afričkom kugom svinja, ali da je potrebna saradnja svih aktera u pridržavanju propisanih mjera kako bi maksimalno bilo spriječeno širenje te bolesti.

Nedić je pozvao i pojedinačna domaćinstva, koja svinje uzgajaju za ličnu upotrebu, da pozovu nadležne veterinarske službe da testiraju svinje kako bi utvrdili ispravnost mesa prije korištenja.

“To sve snosi država. To ne ide na njihov trošak”, istakao je Nedić.

Doktor veterinarske medicine LJubiša Lazarević precizirao je da su danas utvrđenim novim mjerama definisana pravila transporta svinja sa imanja na drugo imanje na dalje dotovljavanje, sa imanja u klaonice, i pravila klanja za spopstvene potrebe u domaćinstvima.

Sastanku u Banjaluci prisustvovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Savo Minić, te predstavnici Veterinarskog instituta Republike Srpske “Dr Vaso Butozan”.

SRNA