9.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

Maloljetnička delinkvencija u blagom porastu

Najnovije vijesti

O problemu maloljetničke delinkvencije danas je razgovarano na sjednici prijedorskog Foruma za bezbjednost građana. Prema izvještaju Centra za socijalni rad Prijedor, prošle godine evidentirano je 45 maloljetnih lica koja su počinila krivična djela i prekršaje, dok je 2017. godine taj broj iznosio 36. Branka Jandrić-Vuković, socijalni radnik u prijedorskom Centru, naglasila je  da je nužno sagledati ovaj problem sa više aspekata, te da su nadležne ustanove već preduzele određene mjere.

– U Prijedoru funkcioniše radna grupa za prevenciju maloljetničke delinkvencije koja je izradila Akcioni plan za sprečavanje i suzbijanje maloljetničke delinkvencije, koji je zvanično usvojen u novembru 2018. godine od strane Skupštine grada. On je predvidio niz mjera, kako preventivnih tako i mjera koja se odnose na maloljetna lica koja su već evidentirana kao počinioci krivičnih djela. U gradu smo već stavili u funkciju neke vaspitne mjere i preporuke koje se mogu izricati maloljetnicima, kao što su lično izvinjenje i naknada štete, imamo edukovane medijatore ispred CSR, stavili smo u funkciju vaspitnu preporuku uključivanje u rad bez naknade u korist društvenih i humanitarnih organizacija, tako da u narednom periodu očekujemo još kvalitetniji rad kada je ova oblast u pitanju – pojasnila je ona.

Draško Đenadija, potpredsjednik Foruma za bezbjednost građana grada Prijedora, rekao je da će predstavnici svih institucija koje su uključene u rad ovog foruma, detaljno raditi na suzbijanju ovog problema i svih ostalih, kako bi se zadržala povoljna  bezbjednosna situacija u gradu i u narednom periodu.

-Možemo reći da su naši rezultati već mjerljivi s obzirom da pratimo i statističke podatke o određenim problemima i pojavama u našem gradu. U prilici smo da govorimo i o pomjeranjima u pozitivnom smislu kroz te segmente, a to su prepoznale i međunarodne organizacije i lokalna zajednica koje prate naš rad. Možemo da se pohvalimo da važimo za najbolji Forum u BiH – dodao je Đenadija.

Na današnoj sjednici razgovarano je i o nedavnim incidentima, kao i o novonastalim problemima na području grada, na koje su se žalili građani.

M.Šodić