MANEKENKE  UČE OSNOVE SAMOODBRANE – Kozarski Vjesnik – Radio televizija Prijedor
Home Sport MANEKENKE  UČE OSNOVE SAMOODBRANE

MANEKENKE  UČE OSNOVE SAMOODBRANE

0

U Prijedoru je počela kampanja „Stop nasilju nad ženama“ u kojoj će mlade manekenke, djevojke i žene, starosne dobi od sedam do 30 godina, učiti osnove samoodbrane. Projekat se sprovodi u saradnji modne škole manekenke Jelene Govedarice i  Kik-boks kluba “Gong”, a pod pokroviteljstvom Grada Prijedora.

Nebojša Kuzmanović predsjednik Kik-boks kluba “Gong” kaže da je nasilje, nažalost, postalo svakodnevica. Dodaje da će manekenke  učiti o tehnikama koje bi trebalo znati. Pozvao je polaznike modne škole da učestvuju u ovom projektu  smatrajući da je Govedarica dobar promoter edukovanja mladih.

– Rado sam se odazvala pozivu predsjednika kluba „Gong“ Nebojše Kuzmanovića, a razlog je jednostavan – djevojčice, djevojke i žene treba da znaju kako da se odbrane na ulici i van nje s obzirom na vrijeme u kome živimo. Tu ćemo učiti kako da se suočimo sa najčešćim vrstama napada na žene. Tu spadaju borba u skučenom prostoru, kako da adekvatno padnete ako vas neko gurne sprijeda ili s leđa i kako da se odbranite od napada u gužvi (disko klub…). Takođe, učićemo kako da se odbranimo ako nas neko baci ili “zalijepi” za zid, a kako kada nas povuče za kosu – ističe Govedarica.

Na besplatnim treninzima su vježbe snage, izdržljivosti, okretnosti, fleksibilnosti ili spremanja organizma za napore. U drugom djelu je   specijalistički trening. Zanimljivo je i to što će se na treninzima učiti i principi borbe u totalnom mraku, odnosno kako izbjeći uvrede koje postaju fizički obračuni. Govedarica dalje pojašnjava.

– Učićemo i kako se odbraniti od napada u spavaćoj sobi i izvršiti “stop udarac” i kako se zaštiti od džeparoša, krađa na ulici, gušenja i davljenja. Tu je i odbrana od hvatova za ruke, ramena, vrat i revere, te kako psihološki pristupiti borbi na ulici, osloboditi se straha i kontrolisati vlastite emocije u situacijama “realne borbe” – dodaje Govedarica.

M.B.

foto: Dragan Stojnić Giga

  

NO COMMENTS

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!
Exit mobile version