5.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

Manje đaka u JU Centar ,,Sunce,,

Najnovije vijesti

Već neko vrijeme Javna ustanova Centar ,,Sunce,, ima probleme sa brojem upisanih učenika kako u osnovnu tako i srednju školu. Ove godine to je kulminiralo pa su, sa prošlogodišnjih 113, spali na 97 đaka. Razlog manjeg broja đaka je taj što redovne srednje škole sve više upisuju učenike sa posebnim potrebama kako bi popunile broj učenika za formiranje odjeljenja.

Po riječima Slađane Radaković, direktora Javne ustanove Centar “Sunce”, ove godine upisali su samo tri srednjoškolca i to u smjer bravara, dok su  prvi razredi za kuvare i krojače ostali bez đaka. Ona tvrdi da ima provjerenu informaciju da se u nekim srednjim školama krši Zakon o srednjem obrazovanju koji dozvoljava da u jednom odjeljenju redovnih škola mogu da budu dva učenika sa smetnjama u razvoju, jer je taj broj kod njih veći.

–  To nama definitivno predstavlja problem kada je u pitanju upisna politika. Mi ostajemo bez odjeljenja, dok u drugim srednjim školama dobijaju neophodan broj za formiranje odjeljenja –  kaže Radakovićeva.

P.Š.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!