Prva polovina ove godine, zbog promjenljivog vremena, bila je komplikovana za pčelinji svijet i proizvodnju meda. Iako je ove godine period cvjetanja bagrema bio relativno dug, preko 40 kišnih dana doprinjelo je manjim unosima što je bilo dovoljno za život pčela, njihov rad i obnavljanje populacije.

O trenutnoj situaciji govori Dragomir Vujković koji se pčelarstvom bavi preko 40 godina. – Ono što mogu da kažem, a što se tiče količine i vrcanja meda do sad, jer otprilike znam i kakvo će stanje biti u nastavku ove sezone u ovom dijelu Republike Srpske, od Banjaluke do Novog Grada, situacija je takva da se ovih dana može izvrcati od dvije do pet kilograma po košnici. Pčelar koji ima 100 košnica, ove godine ako izvrca 400 do 500 kilograma može da kaže da je zadovoljan i uspješan, kakve su vremenske prilike – rekao je Vujković.

Prodaja meda iz godine u godinu ide dobrim tokom. Prema riječima Vujkovića, svaki pčelar mora da uloži veliki trud u ovaj posao. Cijena meda na našim prostorima u prosjeku iznosi od 14 do 15 KM po kilogramu. Pored meda, prodaju se propolis, perga, polenov prah i matična mliječ.

Ono što predstavlja problem u ovim mjesecima je krpelj varoa, koji napada pčelinje gnijezdo, na šta pčelar Vujković posebno upozorava. – Ono što bih ja preporučio kolegama pčelarima koji nisu primjetili kakvo je stanje, a velika je invazija sa varoom, jeste da pod hitno preduzmu tretman skidanja krpelja varoa, da bi se oslobodili bolesti koje on izaziva. Najveći problem nije krpelj koliko je to prenos virusnih bolesti, tako da u narednih nekoliko dana trebaju da razmišljaju o tome i da odrade te tretmane – poručio je Vujković.

V.G.

Prethodni“KRALJ LAVOVA” NA REPERTOARU JOŠ SEDAM DANA
SlijedećiU prodaji je novi broj “Kozarskog vjesnika”