U prvom mjesecu ove godine zadržan je povoljan bezbjednosni ambijent na području Policijske uprave Prijedor. Kada se uporedi s januarom 2019. godine, za oko 40% smanjen je broj krivičnih djela iz kategorije krađa i teška krađa, naveo je Sretoja Vujanović, načelnik PU Prijedor, na redovnoj konferenciji za medije. Razlog za ovo smanjenje je provođenje planskih mjera prevencije, kao i akcija usmjerenih na ova krivična djela.

– Izdvojiću akciju „Lavirint“, u okviru koje je rasvijeteljeno devet imovinskih krivičnih djela izvršenih na području Prijedora tokom 2019. i početkom ove godine. Većina tih krivičnih djela su teške krađe usmjerene na porodične kuće – rekao je Vujanović.

Što se tiče rasvijetljenosti krivičnih djela, ona je na zadovoljavajućem nivou, kažu u ovoj upravi. Proteklog mjeseca evidentirana su 92 krivična djela, što je za sedam manje u odnosu na januar 2019.  Od ukupnog broja, 75 djela je iz opšteg, sedam iz privrednog kriminaliteta, pet iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, i pet iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, naveo je načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović.

– Od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela, 33 su počinjena od strane nepoznatog izvršioca, a rasvijetljeno ih je 19. Nadležnom tužilaštvu podneseno je 89 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 76 lica, od kojih su 32 povratnika u vršenju krivičnih djela – rekao je Mikanović, naglasivši da u proteklom mjesecu nije bilo maloljetnih izvršilaca krivičnih djela.

Stanje javnog reda i mira je takođe na stabilnom nivou, a novogodišnji i vjerski praznici, kao i javni skupovi organizovani u januaru, prošli su mirno.

– U strukturi prekršaja javnog reda i mira pad bilježe ometanje državnih organa u vršenju javnih funkcija, te uznemiravanje građana bukom. S druge strane imamo značajno povećanje kod posluživanja alkoholom, gdje je ustanovljeno devet prekršaja. Evidentirano je osam tuča i fizičkih napada, što je za četiri slučaja više nego u januaru prošle godine – rekao je Mario Milašin, načelnik Sektora policije PU Prijedor.

U januaru je evidentiran manji broj migranata, s tim da je na području Kozarca, tokom kontrole saobraćaja, otkriveno lice iz Banja Luke koje je  pokušalo krijumčariti migrante.

Z. J.

PrethodniVIOLETA BOŽOVIĆ: LJUBAV JE VELIKA TAJNA (video)
SlijedećiPredavanje o izlasku iz bračne krize (video)