15.8 C
Prijedor
Petak, 31 Marta, 2023

MARČETIĆ: POEZIJA KAO ROMOR (FOTO)

Najnovije vijesti

Beogradski književnik Milovan Marčetić, rodom iz Prijedora, večeras je u Gradskoj čitaonici promovisao najnoviju zbirku poezije „Vrata od romora“. Knjiga sadrži Marčetićev izbor osamdesetak pjesama iz šest dosad  objavljenih knjiga te pet novih pjesama.

 

– Poezija zahtijeva preciznost veću nego proza. Bez obzira što je u pitanju metaforički govor, izrazi moraju biti precizniji, tačniji. Tu se ogleda suština književnosti, a književnost je govor koji nije usmjeren samo na ono što se govori nego i na način na koji se govori, na izbor jezika. Što se tiče naziva zbirke, „Vrata od romora“, kako se zvala jedna od mojih ranije objavljenih pjesama, romor je relativno ujednačen zvuk. Poezija može ličiti u nekom smislu na romor – rekao je Marčetić.

Književnik Ranko Risojević rekao je na promociji u Prijedoru da najnovija Marčetićeva knjiga predstavlja izuzetnu zbirku odabranih pjesama, od kojih je neke autor i skraćivao da bi u tom novom rasporedu zazvučale koherentno.

– On je skraćivao po nekoliko stihova. Jednu čak za 17. Tu i tamo ponešto je promijenio, jer je riječ o perfekcionisti, o učenom pjesniku, koji je prošao kroz fakultetsko obrazovanje i stekao uvid u veliku svjetsku poeziju. To je poezija u kojoj se vodi stalni dijalog između pjesnika i drugih pjesnika koji su za njega bitni. Kod Marčetića to je Vasko Popa, Stevan Raičković, Miodrag Pavlović, ali nadasve Crnjanski. Za njega je Crnjanski jedan od velikih pojmova koji su bitni za kompletnu srpsku literaturu uopšte, a naročito za poeziju – rekao je Risojević.

Pored Risojevića, o najnovijoj Marčetićevoj knjizi govorio je književnik Dušan Knežević. „Vrata od romora“ treća je po redu knjiga izabranih pjesama Milovana Marčetića. Objavljena je pred prošlogodišnji Sajam knjiga u Beogradu, u ediciji „Povelje„ iz Kraljeva. Pored pjesničkih zbirki, Marčetić je objavio četiri knjige priča i jedan roman. Organizator prijedorske promocije bila je Matična biblioteka “Ćirilo i Metodije”.

D. S.

foto: Giga

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!