Petak, 12. Aprila 2024.
21.8 C
Prijedor

MARIĆ: UDRUŽENJA ZA PRAVA POTROŠAČA SU NA STRANI ZAKONA

NAJNOVIJE VIJESTI

 Svake godine sve veći je broj ljudi svjesnih da mogu da ostvare svoje pravo kroz zakone o zaštiti potrošača, a uloga udruženja za zaštitu prava potrošača uvijek i svuda ukazuju na potrebu poštovanja zakona, izjavila je danas u Prijedoru Murisa Marić iz ovdašnjeg udruženja “DON”.
Ona je navela da je Udruženje građana “DON” prošlu godinu završilo sa više od 2.500 potrošača koji su adresirali neka svoja pitanja iz ove oblasti, što je za 400 više nego 2022.

“To je jedan od pokazatelja koliko se građani ipak obraćaju kada je potrebno ostvariti zaštitu svojih prava. Ovdje se uvijek radi o poštivanju zakona. Znači, ne stavljamo se ni u jednom slučaju niti na stranu trgovaca ili pružalaca usluga niti bezuslovno na stranu potrošača”, rekla je Marićeva novinarima u Prijedoru povodom 15. marta, Svjetskog dana prava potrošača.

Ona je naglasila da ima potrošača koji očekuju da udruženja kao “DON” budu uvijek na njihovoj strani i kada nisu u pravu, kao što je bilo potrebno vremena i komunalnim preduzećima da shvate da udruženja nisu na strani neplatiša.

“Preduzeća očekuju da mi treba da damo saglasnost na sve što ona zahtijevaju, pogotovo kada je riječ o poskupljenjima. Neka od njih pritom nemaju planove kako da unaprijede svoje poslovanje, da ne dolazi do čestih poskupljenja, tako da možda nekad dođemo u raskorak, ali, u svakom slučaju, konsenzus je ipak nešto što se mora postići na kraju. Moramo i jedni i drugi djelovati u skladu sa zakonom”, zaključila je Marićeva.

Ona je istakla da je nerealno da komunalna preduzeća stalno podižu cijene, a da taj teret nose samo građani koji su redovne platiše, pogotovo ako su preduzeća gubitaši.

“DON” je danas u Prijedoru organizovao info-štand na Trgu majora Zorana Karlice gdje su volonteri dijelili promotivne materijale radi informisanja građana Prijedora o Zakonu o zaštiti potrošača i načinu ostvarivanja potrošačkih prava, te značaju njihovog angažovanja u zaštiti prava potrošača.

SRNA