Mašinska škola dobila vrijednu opremu (video)

Prijedorska Mašinska škola dobila je danas vrijednu donaciju od njemačke Agencije za međunarodnu saradnju „GIZ“ koja se sastoji od četiri kompleta  opreme za mjerenje kvaliteta proizvoda, četiri računara i seta stručne litereture o programskim jezicima. Ukupna vrijednost donacije, koja je realizovana u okviru projekta „Stručno obrazovanje“, je 16.000 KM.

– Mi smo i do sada sa ovom Agencijom realizovali niz drugih aktivnosti, poput stručnih usavršavanja naših profesora u Njemačkoj, Tuzli i Sarajevu. Imali smo i posjetu menadžmenta škole Njemačkoj u dva navrata. Tako da je saradnja na visokom nivou i radujemo se drugoj fazi projekta – rekla je Dijana Šobot , direktor Mašinske škole. Ona je dodala da se u narednih mjesec dana očekuje i dolazak nove CNC mašine, a mjerna oprema služiće učenicima upravo za provjeru proizvoda izrađenih na ovoj mašini. Zadovoljstvo saradnjom je obostrano, kažu u Agenciji „GIZ“.

– Mašinska škola u Prijedoru pokazala je da ima viziju.

U razgovoru sa direktorom škole vidjelo se da ovdje postoji potencijal. I zato je ovaj projekat uspješno implementiran u ovoj školi – naveo je Daniel Radić iz Agencije „GIZ“, koji je dodao da od ove donacije najeveću korist imaju učenici.

Ovo je samo nastavak aktivnosti koje se u Prijedoru odvijaju s ciljem unapređenja obrazovanja, jer je to jedan od ključnih faktora razvoja, rekao je Mišo Reljić, savjetnik gradonačelnika Prijedora.

– Mi već odavno na obrazovanje ne gledamo kao na trošak, već kao na invseticiju za budućnost – rekao je Reljić.

On je dodao da je fleksibilan obrazovni sistem, uz infrastrukturno uređene lokacije i servise gradske administracije, ono što Prijedor čini privlačnim investitorima.

Z.J.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!