-0.2 C
Prijedor
Subota, 28 Januara, 2023

MASKE OBAVEZNE U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA I STARAČKIM DOMOVIMA

Najnovije vijesti

Vlada Republike Srpske donijela je danas novu uredbu o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje kovida 19, kojim više nije obavezno nošenje zaštitnih maski i pridržavanja zaštitnih mjera fizičke distance, osim u zdravstvenim ustanovama, za zaposlene i posjetioce u domovima za starija lica i drugim ustanovama socijalne zaštite za smještaj korisnika. U odnosu na prethodnu, nova uredba ne sadrži odredbe korišćenja lične zaštitne opreme /zaštitnih maski/ i pridržavanja fizičke distance u vezi sa izvođenjem nastave u vaspitno-obrazovnim, odnosno visokoškolskim ustanovama.

Nova uredba ne sadrži ni mjere koje su bili obavezni da sprovode pravna lica i preduzetnici u zatvorenom prostoru, te mjera u ugostiteljskim objektima u smislu ograničavanja radnog vremena, određivanja maksimalnog broja gostiju na osnovu korisne površine i obaveze sprovođenja epidemioloških mjera.

“Nova uredba ne sadrži ni dosadašnje odredbe o načinu sprovođenja takmičarskih aktivnosti sportskih organizacija i sportista, organizacije kulturnih i tradicionalnih manifestacija i festivala na otvorenom, organizacije kulturnih i tradicionalnih manifestacija i festivala u zatvorenom”, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Novom uredbom propisano je obavezno nošenje zaštitne maske, na način da pokriva nos i usta, za zaposlene, pacijente, korisnike usluga i posjetioce u zdravstvenim ustanovama, te za zaposlene i posjetioce u domovima za starija lica i drugim ustanovama socijalne zaštite za smještaj korisnika.

Kada su u pitanju vaspitno-obrazovne i visokoškolske ustanove, propisana je obaveza da prate epidemiološku situaciju u okviru svoje ustanove, u saradnji sa nadležnim domom zdravlja preduzimaju potrebne mjere i pravovremeno obavještavaju nadležno ministarstvo, te da budu pripremljene za prilagođavanje rada u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

Ovom uredbom, koja je donesena na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije, uređuje se način izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19, koje izaziva teški akutni respiratorni sindrom korona virus dva, za vrijeme trajanja vanredne situacije u skladu sa zakonom.

Stupanjem na snagu nove uredbe, prestaje da važi prethodna o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19. Uredbom se uređuje i inspekcijski nadzor nad sprovođenjem njenih odredaba. Nova Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske”, a prestaje da važi 30. juna.

SRNA