18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

MASKIRANI PORESKI INSPEKTORI ZATVORILI TRI LOKALA

Najnovije vijesti

Ovog vikenda tri popularna prijedorska ugostiteljska objekta ostala su bez gostiju. Trake Poreske uprave sa vrata Balkana, Downtowna i Intermezza, neće se skidati 15 dana, odluka je Poreske uprave RS.

U rješenjima koja su postavljena na vratima ovih ugostiteljskih objekata jasno se vidi da su kršeni članovi Zakona o fiskalnim kasama, tačnije nisu izdavani fiskalni računi.

Od konobara saznajemo da su posao obavila dva inspektora Poreske uprave RS koji su došli iz Banjaluke. Tako nam je jedan konobar ispričao da im gosti iz Banjaluke nisu bili sumnjivi, jer lokalne isnpektore PU RS iz Područnog centar Prijedor već dobro poznaju, tako da bi im sigurno uz kafu servirali i račune. Međutim, inspektori Banjalučani, otkriva nam konobar, bili su obučeni u dukseve i imali kape na glavama.

zapecacen-balkan

Dok je jedan naručio kafu u popularnom Balkanu, drugi je to isto uradio u Downtownu. Međutim, ni jedan ni drugi nisu uz kafu dobili Zakonom propisan račun.

Uslijedio je razgovor sa zaposlenima i stavljanje pečata na vrata. Nakon toga, kažu, otišli su i u Intermeco zajedno čija su vrata takođe zapečatili zbog istog slučaja.

Pored novčane kazne, vlasnici će zbog neizdavanja fiskalnih računa, osjetiti i posljedice praznih lokala koje ne smiju otvoriti do 22. decembra.

U razgovoru sa bivšim konobarima, koji su radili u brojnim ugostiteljskim objektima Prijedora, saznajemo da je ista situacija u svim lokalima kada je upitanju izadavanje fiskalnih računa.

– U većini kafića izdaje se oko 50 odsto računa, dok ostalo ne ide preko fiskalne kase, ima kafića gdje se prikazuje samo oko 20 odsto prometa preko fiskalne kase – tvrdi bivši prijedorski konobar.

U Prijedoru su zbog neizdavanja fiskalnih računa ljetos bili zatvoreni kafići Global i Vremeplov, takođe u centru grada. Iako je Zakon o fiskalnim kasama stupio na snagu u januaru 2008. godine, svjedoci smo da on nije zaživio u praksi.

EuroBlic

foto: Giga