3.8 C
Prijedor
Nedjelja, 26 Marta, 2023

„MAT Defens“ – novi borilački stil

Najnovije vijesti

Borilački klub „MAT Defens Tomaš“ iz Prijedora osnovan je prije dvije godine, a njegovi osnivači su bivši treneri Kik-boks kluba „Prijedor“,  Milan Tomaš i Pero Gavranović. Riječ je o novom, jedinstvenom, borilačkom stilu sa kombinacijama kik-boksa i aikida koje je osmislio Milan Tomaš, a potom ga prezentovao u velikom broju zemalja Evrope, za šta je dobio brojna priznanja i sertifikate.

– „MAT defens Tomaš“ je nova borilačka vještina koja radi više samoodbranu. Oslanja se 70 posto na kik-boks, a ostalo su tehnike koje radimo iz aikida. Dosad smo ovaj stil prezentovali u više zemalja svijeta, između ostalog bili smo u Barseloni, Đenovi, Lisabonu, Švicarskoj… Inače, ovaj sport dobija na popularnosti širom svijeta i ima značajnu ulogu u borilačkim vještinama – rekao je Tomaš.

Za razliku od boksa, koji je udaračka tehnika, mat defens je realna odbrambena vještina, naglasio je Tomaš dodajući da u Klubu imaju polaznike uzrasta od 7 godina pa nadalje. Pero Gavranović, trener, dugi niz godina je u borilačkim sportovima: od karatea preko kik-boksa, klasičnog boksa, a nova vještina, kaže, nije loša za stariji uzrast. Imao je priliku da ovaj stil promoviše u više evropskih zemalja.

-Nedavno smo išli na seminar u Švajcarsku gdje smo bili sa svjetskim imenima iz svijeta borilačkih sportova, pa i Bilom Valasom (Bill Wallace),  poznatim glumcem iz akcionih filmova, koji je takođe u svijetu borilačkih sportova – kaže Tomaš.

Jedan od članova ovog kluba i dugogodišnji kik-bokser Zoran Milanović pojašnjava prednost ovog borilačkog stila.

-Riječ je o novom stilu odbrane koji može pomoći mladima u neočekivanim situacijama nasilja, pa čak da se odbrane od mnogo jače osobe – kaže Milanović.  

U ovom klubu najavljuju uskoro upis novih članova i pozivaju sve one koji imaju želju da savladaju određene vještine samoodbrane, bez obzira na godine, da im se jave, jer treninzi mogu biti i rekreativni.

P. Š.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!