-1.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 4 Decembra, 2023

MATIČNA KUĆA NE PREUZIMA UPRAVLJANJE SPOMEN-KUĆOM BRANKA ĆOPIĆA U HAŠANIMA

Najnovije vijesti

Muzej Kozare ne preuzima upravljanje Spomen-kućom Branka Ćopića u Hašanima budući da Skupština opštine Krupa na Uni nije dala saglasnost načelniku ove opštine da potpiše sporazum o saradnji sa matičnim muzejom, rekla je Srni vršilac dužnosti direktora Muzeja Kozare Dragana Žujić. Ona je navela da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obavijestilo Muzej Kozare da Skupština opštine Krupa na Uni nije prihvatila sporazum o saradnji i da, kako je navedeno u dopisu Ministarstva, Muzej Kozare Prijedor nema nikakvih obaveza prema ovom objektu.

Vlada Republike Srpske je 7. aprila donijela zaključak prema kojem je pokrenuta procedura da Muzej Kozare preuzme upravljanje i stručni nadzor nad Spomen-kućom Branka Ćopića, a da će objekat biti u vlasništvu opštine Krupa na Uni.

S tim u skladu, Muzej Kozare donio je u julu novi Statut, a u septembru i novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, gdje se u oba dokumetna Spomen-kuća Branka Ćopića tretira kao nova organizaciona jedinica.

“Oba dokumenta sada ćemo mijenjati, ne samo zbog isključivanja te nove organizacione jedinice, nego i zbog potrebe da se ključni akti zanove i usklade sa propisima u odnosu na koje su bili zastarjeli”, rekla je Žujićeva.

U odlukama Skupštine opštine Krupa na Uni dostavljenim Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske ne navodi se razlog odbijanja sporazuma.

Opština Krupa na Uni dio je matičnog područja koje Muzej Kozare pokriva zajedno sa gradom Prijedorom i opštinama Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica i Oštra Luka.

SRNA